Rusija

Od džinovskih telepatskih hobotnica do Čarlija Šina - šta je sve Putin pretvorio u oružje?

Ako je verovati naslovima koji su iznicali u zapadnim medijima tokom godina, pravo pitanje bi bilo šta ruski predsednik nije dosad pretvorio u oružje
Od džinovskih telepatskih hobotnica do Čarlija Šina - šta je sve Putin pretvorio u oružje?Getty © Matthew Stockman/Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin se tokom proteklih godinu dana u zapadnim medijima optužuje da koristi ruske energente kao političko "oružje" (pa su, ako je verovati Simoru Heršu, SAD i Norveška nesebično lišile Putina tog oružja sabotiranjem Severnog toka, ujedno lišivši Nemačku ekonomske budućnosti), ali slične optužbe sežu mnogo dalje od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Takođe, čini se da su jeftini nafta i gas tek dve stavke iz navodnog "arsenala" ruskog predsednika, koji izgleda da uključuje i migrante, korupciju, humanitarna davanja, bankrot, ruski jezik, rasizam u Americi, slobodnu volju Amerikanaca, rusofobiju, sopstvenu populaciju, pravoslavlje, istoriju, Drugi svetski rat, ukrajinski ekstremizam, pohlepu u Londonu, klimu, ali i džinovske sipe-ubice, frižidere, veš mašine, robote-bubašvabe, delfine, humor, svemir - i Čarlija Šina.

Koliko god to bilo teško poverovati, gorepomenuti spisak predstavlja samo delić bizarnih optužbi koje su osvanule na naslovnicama različitih izdanja, od "Volstrit džornala" do "Vajsa", a koji su sakupljeni na Tviter nalogu "Devojka iz Donbasa".

Među najfrapantnijim primerima medijske "putinofobije" (koji ujedno ilustruje koliko dugo zapadni mediji pate od tog oboljenja) svakako je ispovest navodnog ruskog naučnika Antona Padlake koju je preneo britanski tabloid "Ekspres" još 2016. godine. Tu se dotični "naučnik" priseća ruske ekspedicije na Antarktik, gde je u jezeru Vostok njegov tim otkrio hobotnicu dugačku deset metara nazvanu "Organizam 46B".

"Organizam 46B" je zarobljen nakon petodnevne borbe sa naučnicima, tokom koje se koristio telepatijom, toksinima i "skoro đavoljim" sposobnostima menjanja oblika, usmrtivši dvojicu Padlakinih kolega, nakon čega je džinovska hobotnica prevezena u Moskvu, a Padlaka otkrio da ruski predsednik namerava da je iskoristi kao oružje. Možda bi gospodin Padlaka (ako uopšte postoji) pre trebalo da se bavi režiranjem jeftinih horor filmova.

Međutim, "Organizam 46B" jedva da je jedina morska životinja koja se navodno našla u službi ruskog predsednika - tu su i delfini i jedan beluga kit.

Nakon što je londonski "Gardijan" 2016. godine insinuirao da ruska vojska želi da regrutuje delfine sa "ubilačkim instinktima", "Volstrit džornal" je 2019. godine u razigranom beluga kitu koji je gurkao čamce norveških ribolovaca video - ruskog špijuna, citirajući dotične ribare koji su na životinji navodno pronašli kaiš sa natpisom "Oprema Sankt Petersburga".

Zatim, tu su i umiljati štenci koji predstavljaju najnovije rusko oružje ("Asošijejted pres", 2019. godine), ali i tvrdnje da je ruski predsednik razlog zašto vanzemaljci i dalje nisu stupili u kontakt sa nama, zemljanima ("Dejli star", januar 2022. godine).

Pored potpuno nadrealnih tvrdnji o instrumentalizaciji morskih (i drugih) organizama, nalaze se i naslovi poput "Rizici pokušaja Kremlja da instrumentalizuje ekonomiju" ("Jurejža net", 2016.), "Rusija pretvara zavisnost od gasa BiH u oružje" ("Rusi.org", 2021.), "Procena pretnje od pretvaranja korupcije u oružje" ("Jurejža net", 2021.).

Neki, su, pak, samo neumesni, poput naslova "Evrovizija, Rusija i instrumentalizovani hendikep", koji krasi tekst Ukrajinca Igora Vinokurova 2017. godine, a u kojem autor pravda odluku Kijeva da ruskoj pevačici Juliji Samuilovoj, inače oboleloj od spinalne mišićne atrofije, zabrani ulazak u Kijev i učestvovanje na Evroviziji.

Čak i sama "Devojka iz Donbasa" priznaje da spisak optužbi na račun ruskog predsednika i Rusije uopšte ne predstavlja iscrpnu kompilaciju svih takvih izveštaja koji su iznikli tokom godina, te da ih se u "divljini" interneta može naći još pregršt. Ostale naslovnice koje je skupila "Devojka" možete pogledati ispod.

image
VV inauguration
banner