Svet

Više od stotinu ukrajinskih oficira izvršilo samoubistvo, vojnici masovno dezertiraju

Slučajevi samoubistva zabeleženi i među vojnicima koji pre početka vojne operacije u Ukrajini nisu imali nikakvog iskustva
Više od stotinu ukrajinskih oficira izvršilo samoubistvo, vojnici masovno dezertirajuwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Sto dvadeset oficira Oružanih snaga Ukrajine izvršilo je samoubistvo u periodu od juna do avgusta ove godine, preneli su danas ruski mediji.

Među onima koji se odluče na ovakav korak veliki broj je i onih koji su obični vojnici, odnosno onih koji su bez nekakvih činova i koji prethodno nisu imali nikakvog ratnog iskustva. 

"Nedostatak iskustva takođe dovodi do odbijanja vojnih lica da izvršavaju naređenja komandanata, kao i to da oni nemaju želju dalje da služe vojni rok. U periodu od jula do avgusta, u redovima Oružanih snaga Ukrajine otkriveno je 4.275 slučajeva dezerterstva i odbijanja da se izvrše naređenja komande", preneo je ruski medij "Ukraina.ru" na Telegramu.

Situacija je, kako je navedeno, trenutno još gora, jer se izneti podaci odnose samo na leto ove godine.

 

Ruski mediji pisali su poslednjih nedelja da sve više pripadnika ukrajinskih snaga ne želi da se bori protiv ruske vojske. Ukrajinski vojnici koje su ruske snage zarobile otkrili su da obuka koju prolaze nije adekvatna, uključujući i onu koja se sprovodi u Velikoj Britaniji.

Prema njihovim rečima, učesnicima je bila obećana kvalitetna obuka, ali do toga zapravo nije došlo. 

image