Svet

Izraelski vojnici upali u redakciju "Al Džazire" na Zapadnoj obali (VIDEO)

Izraelske snage naložile da se redakcija zatvori na 45 dana

Izraelske trupe izvršile su jutros raciju u redakciji katarske televizije "Al Džazira" u Ramali, na Zapadnoj obali, koju su izraelske snage okupirale u nedelju, i naložile da se redakcija zatvori na 45 dana.

"Teško naoružani i maskirani izraelski vojnici nasilno su ušli u zgradu u kojoj se nalazi redakcija 'Al Džazire' i predali naredbu o zatvaranju na 45 dana direktoru redakcije na Zapadnoj obali Validu el Omariju", javlja "Al Džazira".

Izraelske snage nisu navele razlog za svoje postupke.

Govoreći telefonom iz Ramale, novinarka "Al Džazire" Nida Ibrahim rekla je da racija na Zapadnoj obali i naredba o zatvaranju "nije iznenađenje" nakon ranije zabrane izveštavanja iz Izraela.

"Čuli smo da izraelski zvaničnici prete da će zatvoriti redakciju i da vlada raspravlja o tome, ali nismo očekivali da će se to dogoditi danas", kazala je ona.

Zatvaranje je usledilo nakon vanredne naredbe izdate u julu prema kojoj je izraelska policija izvršila raciju "Al Džazire" u istočnom Jerusalimu, gde je zaplenila opremu i blokirala veb stranicu katarske TV stanice.

Taj potez je bio prvi put ikada da su izraelske vlasti zatvorile neku stranu novinsku kuću, prenosi AP.

Međutim, "Al Džazira" je nastavila sa radom na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Izraelske vlasti su u maju odlučile da zabrane emitovanje "Al Džazire" na svojoj teritoriji, a prošle nedelje je vladina pres služba objavila ukidanje akreditacije novinarima kanala.

Prema rečima šefa pres službe Nicana Hena, "kanal je širio lažne informacije, uključujući huškanje na Jevreje, što predstavlja pretnju za izraelske vojnike".

Prestanak emitovanja stranih televizijskih kanala ili oduzimanje medijskih akreditacija u Izraelu je postalo moguće još u oktobru prošle godine, nakon što je vlada odobrila vanredne mere za zatvaranje medija koji "ugrožavaju državnu bezbednost".

image