Svet

Zakazano saslušanje slučaja o umešanosti Fon der Lajenove u aferi s "Fajzer" vakcinama

Predsednica Evropske komisije osumnjičena je da je zatajila privatne SMS poruke koje je navodno razmenjivala sa generalnim direktorom kompanije "Fajzer"
Zakazano saslušanje slučaja o umešanosti Fon der Lajenove u aferi s "Fajzer" vakcinamaGetty © Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Evropski sud pravde saslušaće 15. novembra slučaj o postupcima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u okviru nabavke vakcina protiv kovida 19, objavio je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na anonimne izvore.

Veće od 15 sudija će navodno razmotriti da li je ona nezakonito krila privatne tekstualne poruke koje je navodno razmenila sa izvršnim direktorom kompanije "Fajzer", Albertom Burlom.

Komisija se u vrhuncu pandemije zalagala za kolektivnu kupovinu milijardi vakcina i njihovu distribuciju među državama članicama EU. Tokom 2020. i 2021, Brisel je sklopio ugovore sa proizvođačima vakcina u vrednosti od približno 2,7 milijardi evra.

Veruje se da je Fon der Lajenova odigrala ključnu ulogu u organizovanju nabavke, a kritičari tvrde da pregovori nisu bili dovoljno transparentni.

"Fajnenšel tajms" je u članku objavljenom u ponedeljak primetio da će dokaze u slučaju razmatrati Veliko veće suda, koje se obično bavi složenim ili posebno važnim slučajevima.

"Njujork tajms" je još u januaru 2023. tužio Evropsku komisiju usled tvrdnji da to telo EU ne poseduje navodne tekstualne poruke Fon der Lajenove, a koje je američki list tražio na osnovu prava na slobodu informisanja.

Kako je naveo ovaj list, Burla je potvrdio da su on i Ursula Fon der Lajen zaista razmenili privatne poruke i da mu je predsednica Evropske komisije rekla da je ona lično uključena u pregovore o nabavci vakcina.

Dok je "Njujork tajms" insistirao na objavljivanju navodne prepiske, Fon der Lajenova je tvrdila da je izbrisala većinu poruka koje je razmenila sa Burlom.

Očekuje se da će sud EU sledećeg meseca pitati predstavnike komisije da li su poruke u srcu slučaja ikada postojale, i ako jesu, da li su kasnije obrisane, i zašto, navodi "Fajnenšel tajms". 

U zasebnom slučaju od sredine jula, opšti sud EU presudio je da je Komisija bez legitimnog razloga sakrila detalje o nabaci vakcina protiv kovida 19 od kompanija "Fajzer" i "Astra-Zeneka" u vrednosti od više milijardi evra.

Grupa evropskih poslanika je 2021. godine zatražila pristup relevantnim dokumentima kako bi se uverila da je javni interes zaštićen i da članovi pregovaračkog tima EU nemaju sukob interesa.

Komisija je pristala da objavi samo redigovanu verziju dokumenata i odbila je da otkrije identitet članova pregovaračkog tima. Poslanici su kasnije to pitanje izneli na sud.

image