Svet

Broj religioznih Amerikanaca manji nego ikad

Amerikanci sve ređe posećuju crkve i sve manje se povezuju sa verskim organizacijama
Broj religioznih Amerikanaca manji nego ikadGetty © Joe Raedle

Manje Amerikanaca redovno posećuje crkvu nego ikada pre, pokazuju najnovija istraživanja objavljena u više američkih medija. Kombinacija zatvaranja usled pandemije korona virusa i generacijskih promena u stavovima doveli su ovu nekada čvrsto hrišćansku zemlju do toga da preispituje svoj odnos sa organizovanim religijama.

Više od 80 odsto Amerikanaca veruje u Boga, pokazalo je "Galupovo" istraživanje objavljeno ranije ove godine. Iako je i dalje reč o stabilnoj većini, taj procenat je najniži otkako je ovo istraživanje počelo da se sprovodi 1944. godine, kada je na to pitanje pozitivno odgovorilo 98 odsto Amerikanaca.

Amerikanci koji su članovi neke verske organizacije, bila to crkva, džamija ili sinagoga, od prošle godine su u manjini i sada čine oko 47 odsto populacije. Sa druge strane, broj onih koji ne pripadaju ni jednoj verskoj organizaciji je u porastu, te je njihov broj sada uporediv sa katolicima i evangelistima.

Promene u društvenim stavovima nisu jedini uzrok ovih promena. Procenat ljudi koji posećuju crkvu opao je za 45 odsto tokom pandemije korona virusa, kada su mnoge države zabranile velike skupove, prenosi Ej-Bi-Si. Neke crkve pokušavale su da održavaju virtuelna bogosluženja, pa čak i da ih organizuju na parkinzima ispred crkava. Ipak, samo je 22 odsto protestantskih sveštenika reklo da su se posete crkvama vratile na nivo pre pandemije.

Dok su mlađu Amerikanci skloniji da se izjašnjavaju kao nereligiozni od svojih roditelja, oni sa fakultetskom diplomom češće su članovi neke verske organizacije, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Istraživačkog centra za američki život.

Ovo je deo opšteg trenda ka društvenoj izolaciji među manje obrazovanim ljudima, koji imaju manje bliskih prijatelja, manju socijalnu podršku i manje je verovatno da će biti u braku, pokazuje ovo istraživanje.

Međutim, nisu sve verske grupe zabeležile pad broja sledbenika. Takozvane nedenominacione crkve, protestanti koji ne pripadaju organizovanim verskim grupama kao što su metodisti ili južni baptisti, zabeležile su blagi rast u poslednjoj deceniji, prema rezultatima američkog popisa, a njihovih pristalica sada ima oko pet puta više nego prezbiterijanaca i šest puta više od pripadnika episkopalane crkve.

image