Svet

Poljskoj prekipelo: Dosta nam je ukrajinskog veličanja nacista

Premijer Mateuš Moravjecki istakao je da će prvom prilikom sa Kijevom pokrenuti pitanje veličanja nacističkog kolaboracioniste Stepana Bandere kome je ukrajinski parlament na Tviteru odao počast
Poljskoj prekipelo: Dosta nam je ukrajinskog veličanja nacistawww.globallookpress.com © Mykola Tys

Ukrajinski nacizam počinje da bode oči i ostatku planete, a ne samo Rusiji koja je i pokrenula specijalnu vojnu operaciju sa ključnim ciljem "denacifikacije" te zemlje.

Zbog ovakvog ponašanja Ukrajinaca, prekipelo je i poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom koji je obećao da će prvom prilikom sa Kijevom pokrenuti pitanje veličanja nacističkog kolaboracioniste Stepana Bandere kome je ukrajinski parlament na Tviteru odao počast povodom 114 godina od rođenja.

Varšava, kako je Moravjecki naglasio, neće pokazati nikakvu popustljivost prema onima koji "ne žele" da priznaju "strašne zločine" koje su ukrajinski nacionalisti počinili nad Poljacima tokom Drugog svetskog rata.

"Izuzetno smo kritični i veoma, veoma negativni prema bilo kakvom veličanju ili čak podsećanju na Banderu", rekao je Moravjecki, komentarišući objavu ukrajinskog parlamenta na Tviteru.

U postu koji je kasnije izbrisan zbog negodovanja Poljske, Izraela i SAD, Vrhovna rada je naime, navela da je Bandera rekao da će "potpuna i vrhunska pobeda ukrajinskog nacionalizma biti kada Rusko carstvo prestane da postoji".

Parlament je tada saopštio i da je sadašnji načelnik Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, "dobro svestan" Banderinih "instrukcija".

Sam general je predstavljen u drugom tvitu, na slici sa velikim Banderinim portretom u pozadini.

"Ovde ne može biti nijansi", insistirao je Moravjecki, obećavajući da će biti "veoma, veoma jasan" kada je reč o veličanju nacizma kada sledeći put bude imao priliku da razgovara sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom.

Poljski premijer je Banderu označio kao "ideologa zločinačkih vremena, vremena rata" u kojima su se desili "užasni ukrajinski zločini".

Neće biti "blagosti" za one koji odbijaju da priznaju da je "strašni genocid" koji su Poljaci pretrpeli od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata bio "nešto nezamislivo", dodao je on.

Bandera je tako 2010.godine u Ukrajini zvanično proglašen nacionalnim herojem, a ukrajinski nacionalisti redovno obeležavaju njegov rođendan 1. januara marševima uz bakljade i masovnim demonstracijama.

Poljska i Izrael ga povezuju sa masovnim ubistvima Poljaka i Jevreja koje su počinili ukrajinski nacionalisti tokom Drugog svetskog rata.

Poljski parlament je 2016. godine priznao takozvane Volinske masakre kao genocid. Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je 2018. godine zakon kojim je zabranjeno promovisanje ideologije povezane sa Stepanom Banderom.

Izrael je takođe više puta pozivao Kijev da ne veliča "ratne zločince i ne rehabilituje nacističke saradnike".

image