Svet

I "Fajzer" cenzurisao na Tviteru: Krili da je prirodni imunitet efikasniji od vakcine

Član upravnog odbora ove kompanije i bivši šef američke farmaceutske agencije Skot Gotlib iskoristio svoj uticaj za prikrivanje objave pedijatra iz Trampove administracije
I "Fajzer" cenzurisao na Tviteru: Krili da je prirodni imunitet efikasniji od vakcineGetty © Photo by David Ryder/Getty Images

Kompanija "Fajzer" moraće da objasni mnogo toga, jer je najnovija serija "Tviter fajlova" dokazala da su njeni predstavnici itekako učestvovali u cenzuri na ovoj društvenoj platformi.

Da li su to radili zbog zabrinutosti za ljudsko zdravlje, ili zbog bojazni za sopstveni profit možemo samo da nagađamo, ali otkriveno je da je član upravnog odbora ove kompanije i bivši šef američke farmaceutske agencije Skot Gotlib iskoristio svoj uticaj da kao neistinu označi tvit koji sugeriše da je prirodni imunitet efikasniji od imuniteta stečenog vakcinacijom.

Prema dokumentima do kojih je u avgustu 2021.godine došao reporter Aleks Berenson, Gotlib koji je bivši šef američke Uprave za hranu i lekove (FDA), poslao je mejl Todu O'Bojlu, glavnom lobisti na Tviteru, nakon što je video tvit dr Breta Žiroara, pedijatra koji je radio u Trampovoj administraciji.

"Sada je jasno da je prirodni imunitet stečen infekcijom od kovida daleko superiorniji od imunizacije vakcinom. Ne postoji naučno opravdanje za vakcinaciju ako je osoba ranije imala infekciju", navodi se u tvitu koji je zasmetao Gotlibu.

Žiroarov tvit je poručio je direktoru Centra za kontrolu bolesti i američkom predsedniku da "moraju da prate nauku. Ako nema prethodne infekcije? Vakcinišite se!"

Gotlib je međutim bio nezadovoljan pa je u mejlu upozorio da se "ovde izvlači sveobuhvatan zaključak iz jedne retrospektivne studije u Izraelu koja nije prošla recenziju".

"Ali ovaj tvit će na kraju postati viralan i potaknuti izveštavanje u vestima", upozorio je on.

O`Bojlu nije bilo potrebno dva puta reći da treba da se umeša i onda je Žiroarov tvit označen kao "obmanjujući", a svi koji su želeli da ga lajkuju ili podele to nisu mogli i sačekala ih je poruka: "saznajte zašto zdravstveni zvaničnici predlažu vakcinu za većinu ljudi".

Berenson koji je ovo zamešateljstvo i otkrio, tvrdi da je Gotlibov motiv da ukloni ovaj tvit bio čisto finansijski.

"Tviter je najvažnija platforma za novinarstvo na svetu, zbog čega vlade i kompanije toliko očajnički žele da ga cenzurišu", napisao je Berenson na Tviteru.

Očekivano, njegov nalog je suspendovan na neodređeno vreme, a on je uspeo da ga povrati tek nakon duge sudske bitke, u julu 2022. Tvrdio je da je baš Fajzerov čelnik bio odgovoran za njegovu zabranu na ovoj društvenoj mreži.

Reagujući na najnovije objavljivanje "Tviter fajlova", Gotlib se brani tvrdeći da procureli mejlovi "ne govore celu priču".

"U prošlosti sam izražavao zabrinutost zbog Tvitera u vezi sa mojom i bezbednošću drugih, kao i zbog pretnji koje su upućene na platformi. To je uključivalo direktne, kao i specifične pretnje. Ponekad je uključivalo izjave za koje sam verovao da su namerno lažne i zapaljive", rekao je on očigledno insinuirajući da su informacije do kojih je Berenson došao bile netačne.

image
VV inauguration
banner