Ekonomija

"Global tajms": "Fajzeru" profit važniji od zdravlja

Pregovori Kine i "Fajzera" o kupovini "pakslovida" propali su zbog previsoke cene, kaže zvanični Peking, dok proizvođač tvrdi da je cena bila u skladu sa onom u svetu
"Global tajms": "Fajzeru" profit važniji od zdravljawww.globallookpress.com © © Wang Xiang

Kineske zdravstvene vlasti i farmaceutska kompanija "Fajzer" nisu uspeli da se dogovore oko uvrštavanja leka "pakslovid" za lečenje kovida 19, na kinesku listu osnovnih lekova koje plaća država.

Dve strane nisu uspele da se dogovore oko cene leka, a različito tumače gde je zapelo u pregovorima. Dok izvršni direktor "Fajzera" Albert Burla kaže da je Kini ponuđena cena koja važi za većinu zemalja sa nižnim srednjim prihodima, a da su oni tražili još nižu, kineski fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da se odustalo od uvrštavanja "pakslovida" u listu osnovih lekova zbog previsoke cene koju je tražio proizvođač. 

Kineski "Global tajms" navodi da je proizvođač tražio da mu bude plaćeno nešto manje od 1.890 juana (oko 271 dolar) po pakovanju, dok Rojters prenosi izjavu Burle da je Kina "druga ekonomija sveta i ne bi trebalo da plaćaju manje od El Salvadora".

Iako nije na listi lekova, medikament će biti dostupan pacijentima kroz dopunsko zdravstveno osiguranje do kraja marta, a prema tvrdnji izvršnog direktora "Fajzera" sa nekoliko hiljada isporuka "pakslovida" tokom najvećeg dela 2022. godine, broj isporuka porastao je na milione u decembru i početkom januara. 

Posle ukidanja nekih mera koje su bile deo kineske politike "nulte tolerancije" prema kovidu, došlo je do rasta broja obolelih, a samim tim i veće potrošnje lekova.  "Fajnenšel tajms" konstatuje da je to, konačno, dovelo i do poskupljenja lekova. 

U redakcijom komentaru "Global tajmsa" izvodi se zaključak da su pregovori države i farmaceutskog giganta propali zbog "trke za profitom" proizvođača koji novac stavlja ispred javnog zdravlja.

Prema tim navodima, "Fajzer" je pristao da neznatno spusti cenu u odnosu na onu po kojoj već prodaje lek kineskim bolnicama, iako bi uvrštavanjem na osnovnu listu lekova država na sebe preuzela kupovinu znatno veće količine medikamenta.

U više međunarodnih prilika, SAD su nastojale da se pohvale svojim globalnim liderstvom i međunarodnim doprinosom, uključujući i njihovu velikodušnu ulogu u borbi protiv pandemije kovida, ali  u pojedinačnim slučajevima predstavnici američkog krupnog kapitala insistiraju da maksimalno povećaju svoj profit, navodi kineski medij.

I dodaje: za njih sve može da bude stavljeno na pregovarački sto, a profit uvek dolazi prvi.

"SAD se ne obaziru mnogo na očekivanja društva, bez obzira da li se radi o onom u SAD ili u svetu, kada je u pitanju borba protiv kovida, već rade u skladu sa željama američkih interesnih grupa. Nije tajna da su predstavnici američkog krupnog kapitala već stekli značajno bogatstvo prodajući vakcine i lekove, a vlada SAD sve vreme ih je koordinisala. Nema takozvanih ljudih prava, samo monopola", zaključuje "Global tajms".

image