Svet

Analitičari: Rusija će ponovo biti lider u snabdevanju EU gasom

Obnavljanje izvoza ruskog gasa u Evropu biće olakšano otvaranjem gasnog čvorišta u Turskoj
Analitičari: Rusija će ponovo biti lider u snabdevanju EU gasom© Alexander Chaplygin/Russian Look

Rusija bi mogla da povrati svoje mesto glavnog izvoznika gasa na evropsko tržište, ocena je analitičara "Kepta", revizorske i konsultantske firme. 

"Postoji mišljenje da će Rusija, uprkos geopolitičkom sukobu i oštećenju infrastrukture Severnog toka, ipak moći da povrati svoje mesto kao vodeći snabdevač Evrope prirodnim gasom u budućnosti", stav je 40 odsto učesnika ankete sprovedene tokom industrijske konferencije Oksfordskog instituta za energetske studije koju je u svom izveštaju predstavio "Kept".

U "Analizi ključnih trendova i perspektiva razvoja ruske industrije u kontekstu geopolitičke turbulencije" navodi se da je slično mišljenje nedavno izrazio katarski ministar energetike Sad al-Kabi.

"Uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), koji je glavna alternativa cevovodima, zahteva velike kapacitete za regasifikaciju, čija cena, uključujući isporuku sa Bliskog istoka i Sjedinjenih Država, premašuje Gaspromovu ugovornu tarifu", navodi se u izveštaju.

Obnavljanje izvoza ruskog gasa u Evropu biće olakšano otvaranjem gasnog čvorišta u Turskoj, kao i proširenjem energetske saradnje sa zemljama Komonvelta, dodaje "Kept".

"Rizik da evropske zemlje potpuno napuste ruski prirodni gas, koji je, prema podacima iz 2021. godine zauzimao oko 40 odsto tržišta EU, kratkoročno gledano je umeren", navodi se u izveštaju.

Gaspromov izvoz u zemlje izvan Komonvelta u 2022. iznosio je 100,9 milijardi kubnih metara gasa, što je za 45,5 odsto iliti 84,2 milijarde kubnih metara manje nego u 2021. godini.

image