Ekonomija

Katarski ministar energetike: Evropa će se vratiti ruskom gasu

El Kabi je ujedno upozorio da će nestabilnost tržišta plavog energenta trajati godinama
Katarski ministar energetike: Evropa će se vratiti ruskom gasuGetty © Sean Gallup / Staff

Iako je izvoz ruskog gasa u Evropu drastično pao nakon početka rata u Ukrajini, odnosno uvođenja brojnih paketa sankcija na ruske energente i ograničavanja cene istih, ministar energetike Katara i direktor kompanije "Katar enerdži" Sad Šerid el Kabi najavljuje da će se to u budućnosti promeniti.

"Evropljani danas govore da nema šansi da se vrate ruskom gasu", rekao je El Kabi na Svetskom energetskom forumu u Abu Dabiju i dodao da smatra da će se okolnosti vremenom menjati, te da Evropljani "uče iz ove situacije", preneo je "Ahram onlajn".

Evropa je bila glavno izvozno tržište ruskog energetskog giganta "Gasproma", a kompanija je prošle godine zabeležila pad izvoza u EU i Švajcarsku za 55 odsto.

Blaga zima je poštedela evropske zemlje toga da prazne svoje zalihe gasa, ali El Kabi je upozorio da će se ove godine rezerve teže popunjavati.

"Srećom, zbog toplijeg vremena potražnja za gasom nije bila velika. Međutim, pitanje je šta će se desiti kada budu hteli da popune zalihe. Neće biti mnogo gasa na raspolaganju sve do 2025, '26, '27", rekao je katarski ministar i istakao da će nestabilna situacija na tržištu gasa potrajati.

image