Ekonomija

Direktor austrijskog energetskog koncerna: Evropa će još 20 godina kupovati skup gas zbog Amerike

SAD sprečavaju saradnju Rusije i Evrope, navodi odlazeći generalni direktor austrijskog energetskog koncerna "Enerdži AG"
Direktor austrijskog energetskog koncerna: Evropa će još 20 godina kupovati skup gas zbog AmerikeGetty © David Hecker

Evropa će narednih 20 godina kupovati skup tečni prirodni gas od Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi Verner Štajneker, odlazeći generalni direktor austrijskog energetskog koncerna "Enerdži AG" koji je u većinskom državnom vlasništvu.

Štajneker za list "Unahrihten" navodi da gas neće biti mnogo jeftiniji nakon završetka rata u Ukrajini, te da ne treba imati takve iluzije.

"Čak ni u mirnoj Evropi gas više neće biti jeftin kao što je bio. Evropa će dugoročno kupovati tečni gas od SAD i to na 20-godišnjem principu uzmi ili plati", napominje verovatno jedan od najinformisanijih Austrijanaca kada je reč o energetici.

On ističe da je Evropa smanjila zavisnost od ruskog gasa, ali da su stvarne brojke drugačije od onih koje iznose zvaničnici.

"Smanjena je zavisnost od ruskog gasa, ali ne sa 80 na 20 odsto, u šta pokušavaju da nas ubede pojedini političari", kaže Štajneker i napominje da se gas koji dolazi zaobilaznim putevima više ne naziva ruskim, te da je uvoz ruskog gasa zapravo smanjen na 40 do 50 odsto.

On navodi i zanimljiv podatak koji pokazuje u kojoj meri su skočile cene poslednjih godina. 

Naime, godinu dana nakon što je "Enerdži AG" izgradio gasnu fabriku u Timelkamu, cena struje je 2009. godine iznosila 20 evra po megavat-satu, zbog čega nije bila moguća rentabilna proizvodnja električne energije. Međutim, ovog leta cena struje je dostigla čak 1.000 evra.

Štajneker navodi da rat u Ukrajini i dalje traje zbog SAD koje imaju interes da se sukob nastavi.

"Oni (Amerikanci) zarađuju od izvoza tečnog gasa, slabe Rusiju, zarađuju od prodaje oružja i sprečavaju saradnju i zajednički razvoj Rusije i Evrope", zaključuje Štajneker.

image