Svet

Kanađani se igraju: Neće više da popravljaju turbine za Severni tok

Oduka je doneta nakon što su turbine popravljene, a prema rečima kanadskih diplomata, vremenski ograničeno izuzeće od sankcija više ne služi svrsi
Kanađani se igraju: Neće više da popravljaju turbine za Severni tokwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Kanada je ponovo uvela sankcije na popravku turbina na gasovodima Severni tok zbog "promenjenih okolnosti", izjavili su ministar spoljnih poslova Kanade Melani Džoli i ministar prirodnih resursa Džonatan Vilijams u zajedničkom saopštenju.

"Vlada Kanade je odlučila da ukine vremenski ograničeno izuzeće od sankcija, jer su turbine popravljene u fabrici u Montrealu   vraćene u Nemačku. Ruski predsednik Vladimir Putin je demonstrirao da mu nikada nije bila namera da obnovi Severni tok 1 iako je gasovod prestao sa radom", saopštili su.

"Kanada donosi ovu odluku jer su se okolnosti promenile i, nakon što su turbine popravljene, one ne služi svrsi. Odluka je doneta nakon usaglašavanja sa ukrajinskim, nemačkim i drugim evropskim saveznicima", dodali su Džoli i Vilijams.

Oprema je remontirana u kanadskom pogonu nemačke kompanije "Simens Enerdži" a sa liste sankcija je skinuta u junu na zahtev nemačke vlade, kako bi mogla da obnovi turbine i obezbedi snabdevanje ruskim gasom.

Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, izvoz ruskog gasa u Evropu preko Severnog toka u početku je značajno opao, a od kraja avgusta je potpuno prestao. Mesec dana kasnije, tri od četiri linije gasovoda Severni tok 1 i 2 su u potpunosti onesposobljene. Okolnosti pod kojima se desila eksplozija još uvek nisu utvrđene.

Operater kompanije "Nord Stream AG" saopštio je da je šteta bez presedana i da se vreme popravke ne može proceniti. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma. EU istražuje moguće uzroke štete.

image