Ekonomija

Kanada traži migrante

Kanada će primati po pola miliona doseljenika godišnje do 2025. kako bi popunila upražnjena radna mesta
Kanada traži migrantewww.globallookpress.com © Antonin Vincent / Dppi/Dppi

Kanada namerava da primi oko pola miliona doseljenika godišnje do 2025. godine da bi nadoknadila manjak domaće radne snage, rekao je ministar za imigracije Šon Frejzer.

"Naš ekonomski potencijal ne može da postigne maksimum ako nema doseljavanja", izjavio je Frejzer.

Više od 900.000 radnih mesta je upražnjeno u mnogim sektorima, a nezaposlenost je poslednjih meseci pala na istorijsko nizak nivo i u septembru je iznosila 5,2 odsto.

Otava zato namerava da odobri stalni boravak za 465.000 osoba u 2023. godini, 485.000 u 2024. i 500.000 u 2025. godini.

Kanadska vlada namerava da popravi programe selekcije potencijalnih doseljenika da bi bolje odgovorila na velike manjkove radne snage u zdravstvu, na specijalizovanim poslovima, u proizvodnji kao i u sektoru nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Cilj je da do 2025. godine više od 60 odsto ukupnih doseljenika budu ekonomski migranti, rekao je Frejzer.

Kanada je 2021. godine primila više od 405.000 imigranata, što je najveći broj koji je ikad primila u jednoj godini. Skoro jedna četvrtina Kanađana rođena je u inostranstvu. 

Konzervativni kritičar imigracije Tom Kmiec postavio je pitanje da li će vlada zaista biti u stanju da ispuni svoje namere.

Kmiec je primetio da u odeljenju za imigraciju ima 2,6 miliona aplikacija koje čekaju da budu obrađene. Predato je oko 1,6 miliona zahteva za privremeni boravak, a oko 615.000 ljudi traže stalni boravak.

"Sada pričaju o pokušaju da dovedu pola miliona migranata godišnje. Jednostavno im ne verujem da će to moći. I to je potpuno nepravedno za ljude koji se prijavljuju i nadaju se razumnom vremenskom okviru da će ih primiti", smatra Kmiec.

image
VV inauguration
banner