Ekonomija

Evropsko tržište gasa ugroženo i u 2023. godini

Problem se javlja, kako Blumberg piše, jer se evropske vlade bore da popune skladišta usled problema sa snabdevanjem ruskim gasom
Evropsko tržište gasa ugroženo i u 2023. godiniwww.globallookpress.com © Julian Stratenschulte/dpa

Najveći norveški proizvođač energije otkriva da će evropsko tržište prirodnog gasa biti turbulentno i u 2023. godine.

Glavni izvršni direktor norveške kompanije "Ikvajnor" Anders Opedal upozorava da je situacija i dalje zategnuta uprkos nedavnom obaranju cena gasa usled umanjene potražnje izazvane neobično toplom zimom.

Problem se javlja, kako Blumberg piše, jer se evropske vlade bore da popune skladišta usled problema sa snabdevanjem ruskim gasom.

Skladišta u Evropi popunjena su 83 odsto, što je daleko iznad norme, međutim, kontinent i dalje ostaje izložen prekidima u snabdevanju i bori se sa Azijom za tokove tečnog prirodnog gasa.

"Skladišta su prilično puna gasa, a vreme je toplo, a to utiče na cenu LNG-a", objasnio je Opedal i dodao da te skladišta treba popuniti i ove godine, a ruskog gasa nema pa je verovatno da će i cene varirati.

Trgovci su zabrinuti da će Evropi u narednim godinama nedostajati značajne količine gasa.

Norveška je postala najveći snabdevač gasom u regionu nakon što su isporuke ruskog gasa zaustavljene. Samo tokom 2022. godine isporučili su 122 milijarde kubnih metara goriva, a slični nivoi proizvodnje ostaće i tokom narednih godina.

"Ako se ne pridržavamo našeg rasporeda, mogli bismo završiti sa prekidom isporuke gasa u Evropu, a to niko ne želi", rekao je Norvežanin.

image