Svet

EU savetuje kako da izgledate kao ozbiljan političar: Nosite odelo, a ne zelene majice kao Zelenski

Uoči posete EU zvaničnika Ukrajini, iz Brisela stigao savet: Odelo čini političara
EU savetuje kako da izgledate kao ozbiljan političar: Nosite odelo, a ne zelene majice kao Zelenski© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Evropskim zvaničnicima koji su se pripremali za dvodnevni samit u Ukrajini stigla je interna beleška sa vrlo jasnim smernicama: Zaboravite uniforme, maslinastozelene, bež ili previše jarke boje i nosite "standardnu poslovnu odeću".

Razlog za slanje beleške, u koju je "Politiko" imao uvid, navodno je pokušaj da se "vojni stajling" rezerviše za domaćine i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji se od zelene majice ne odvaja ni prilikom zvaničnih poseta, npr. Sjedinjenim Državama, svom najvećem savezniku.

Zvaničnici EU ranije su nalazili načina da pokažu solidarnost sa Ukrajinom. Tokom svog godišnjeg govora o stanju u EU, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen nosila je jarko žutu i plavu odeću - što su boje ukrajinske zastave. Njoj su se pridružile i druge komesarke u publici, poslavši jedinstvenu "modnu" poruku.

U memorandumu Generalnog sekretarijata Komisije nije dato nikakvo objašnjenje za zabranu jarkih boja tokom posete Ukrajini danas i sutra, ali su diplomate EU rekle su da je to u skladu sa očekivanjima širom kontinenta da se ne preteruje sa simbolikom i da ostanu dosledni političkoj poruci.

EU će, na kraju krajeva, možda morati da razočara Ukrajinu kada je, na primer, reč o brzom pristupanju bloku, piše briselski portal.

Učesnici samita pozvani su da putuju "lagano" sa rancem ili torbom, bez teških kofera. U belešci se dodaje da, "pošto je nemoguće predvideti tačno vreme putovanja, preporučljivo je da budete spremni da po dolasku idete direktno iz voza na sastanke."

Kao praktičan savet uoči zimskog putovanja, putnicima je rečeno da su "udobne cipele preporučljive, a takođe i topla jakna/kaput".

Udobnost putovanja je, međutim, diskutabilna. "Kutije sa hladnom hranom biće podeljene u vozu, ali budite spremni za osnovne namirnice", upozorava se u belešci.

I sam voz će biti pun, daleko od udobnog kupea koji je francuski predsednik Emanuel Makron imao tokom svog putovanja vozom u Ukrajinu prošle godine. "Postojaće ležajevi za spavanje sa jednim zajedničkim toaletom u svakom vagonu, kupatila nema", navodi se u uputstvima.

Da bi se izbeglo da putovanje zaliči na đačku ekskurziju, hotelske sobe su rezervisane u Kijevu "za dnevnu upotrebu" pod uslovom da bude vremena za odlazak u njih pre početka sastanaka.

image