Svet

Zelenski u ulozi predsednika: Od "Sluge naroda" do sluge Zapada

Zapad nema ništa protiv preobražaja Zelenskog iz formalno demokratskog lidera u diktatora, tvrdi ruski stručnjak Denisov. I Evropska unija i SAD dobro sarađuju sa tiranima, jer je geopolitička realnost iznad svega
Zelenski u ulozi predsednika: Od "Sluge naroda" do sluge Zapadawww.globallookpress.com © Maksym Polishchuk

Vladimir Zelenski - Volodimir Zelenski. U ovoj, jednoj rečenici se može sažeti politička "evolucija" koju je doživeo Zelenski: od malog glumca i popularnog komičara, sve do predsednika Ukrajine. Prelazeći taj put, Zelenski je promenio lično ime i doživeo nekoliko političkih i ličnih metamorfoza. Takođe je preobrazio i Ukrajinu: od još delimično suverene, mada siromašne, do opljačkane i ratom devastirane zemlje, bez ikakvog suvereniteta.

Međutim, prema anketi prestižnog magazina "Tajm", Zelenski je proglašen za "najuticajniju ličnost na svetu, čak i ispred Ilona Maska."

Zelenski je u drugom krugu izbora za predsednika Ukrajine 2019. godine pobedio svog protivkandidata Petra Porošenka, "kralja čokolade", sa 73 odsto glasova podrške. Doduše, sa potpuno drugačijom, pa i suprotnom izbornom platformom od politike koju je uskoro počeo da zastupa.

Pobedio je zalažući se za mir, a zemlju je odveo u rat, da bi uskoro, barem od strane uticajnih zapadnih medija, bio proglašen za "odlučnog ratnog vođu, koji se može porediti sa Vinstonom Čerčilom."

Paradoks je u tome što se Čerčil, u svojim najboljim danima, uporno i dosledno borio protiv nacizma, a Zelenski se nalazi na suprotnoj strani. Između ostalog, ostale su upamćene fotografije na kojima pripadnik njegovog obezbeđenja na leđima nosi nacistička obeležja: lobanju sa ukrštenim kostima. Snimke "mrtvačke glave" na leđima vojnika objavile su svetske agencije, pa i sam Zelenski na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Početak vrtoglavog političkog uspona

Zelenski se rodio u Ukrajini, u Krivom Rogu, u jevrejskoj porodici, 25. januara 1978. godine.

On je rusofoni Ukrajinac, što znači da mu je maternji jezik ruski.  To mu nije smetalo da se kasnije, kao predsednik Ukrajine, u okviru svoje političke "evolucije", poveže sa najekstremnijim nacističkim grupama, uključujući i zloglasni bataljon "Azov", i da faktički postane njihov glasnogovornik.

Zelenski danas za sebe kaže da predvodi "otpor Ukrajinaca protiv ruske agresije."

Štaviše, on tvrdi i da je postao "glavna meta ove invazije" i da ga "zvanična Moskva želi mrtvog". Navodno je, prema njegovim rečima, čak i famozna grupa "Vagner" bila poslata u Kijev kako bi ga "neutralisala i dovela na čelo Ukrajine novu, prorusku vlast."

Zelenski je pobedio na izborima zahvaljujući svom zalaganju za mir sa Rusijom. Bilo je to u vreme Porošenkove "antiterorističke akcije" u Donbasu. Rat u Donbasu započela je hunta u Kijevu, nedugo posle "evromajdana" 2014. godine.

U predizbornoj kampanji, Zelenski je obećavao i da će se odlučno suprotstaviti ukrajinskim oligarsima, da bi se posle otkrilo da je tesno povezan sa oligarhom Igorom Kolomojskim.

Zelenski na štiklama

Neke pojedinosti iz glumačke karijere Zelenskog, koja je prethodila njegovom vrtoglavom političkom usponu, zaslužuju kratki osvrt.

"Da, Zelenski je (u svojim komičnim ulogama) plesao na štiklama", konstatuje čak i hrvatski "Faktograf", reagujući na tekst objavljen na portalu "Logično", koji je obelodanio neke pikantne detalje iz njegove glumačke karijere. ("Faktograf" u Hrvatskoj, slično drugim sajtovima za Zapadu, zadužen je da "razobličava lažne vesti", samo što to često čini tako što zaobilazi ili prećutkuje istinu.) Ali to nije najvažniji deo istine o ovom glumcu. Zelenski je plesao i go, svirajući gitaru.

Mnogo je važnije to što je, pre svoje političke karijere, osnovao produkcijsku kompaniju "Kvartal 95", koja producira filmove, crtane filmove i TV komedije. Prema Zelenskom, cilj ove kompanije bio je da "učini svet boljim, ljubaznijim i radosnijim mestom, uz pomoć onih alata koje imamo, a to su humor i kreativnost."

Doduše, nekakvog humora ima i danas u Ukrajini, ali to je crni, gorki i morbidni humor, sa stotinama i hiljadama mrtvih. I do toga je dovela politika Zelenskog.

Zelenski je poznat i po svojim, nimalo komičnim poslovnim potezima. Njegovo ime se pominje u izveštaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara iz 2021. o famoznim "Pandora papirima". Zelenski je, prema ovim podacima, zajedno sa svojim "partnerima" iz studija "Kvartal 95", posedovao mrežu ofšor-kompanija, u čijem se središtu nalazila "Malteks multikapital korporacija" u kojoj je imao 25 odsto vlasništva.

Ovde možemo saznati i da Zelenski poseduje imovinu vrednu milione dolara za koju ne može objasniti kako ju je stekao, kao i da ih je, pre dolaska na vlast, prepisao na ženu i svoje poslovne partnere. Inače, zanimljivo je da je u aferi "Pandora pejpers" najviše političara bilo upravo iz Ukrajine.

Zelenski je i vlasnik kuće u Kijevu, površine od 353 kvadratnih metara, i još jednog stana, od 131 kvadratnog metra. Zajedno sa suprugom, poseduje još tri stana, kuću u Italiji, stan u Londonu i na Jalti, kao i još deset hotelskih soba u Gruziji.

Osim neobjašnjivog materijalnog bogatstva, Zelenski je svoje najbliže saradnike, koji su producirali njegove televizijske emisije, postavio na ključne pozicije u državi, a jednog od njih i za šefa glavne obaveštajne službe.

Zelenski u ulozi predsednika

Kao glumac Zelenski je najpoznatiji po glumi u satiričnoj televizijskoj seriji "Sluga naroda", u kojoj lik koga on tumači sasvim slučajno postaje predsednik Ukrajine.

Kada je pobedio na izborima, Zelenski je, kao prioritet svog tima, izdvojio "prekid vatre na istoku zemlje". Takođe, u svom inauguracionom govoru Zelenski je najavio raspuštanje Vrhovne rade i pozvao članove vlade da "oslobode mesta za one koji će razmišljati o narednim generacijama, a ne o sledećim izborima."

Najznačajniji "projekti i reforme" Zelenskog uključuju zemljišnu reformu (ukidanje moratorijuma na prodaju zemlje), legalizaciju kockarskog posla i zabranu proruskih političkih partija i TV kanala ("112 Ukrajina", "NevsOne", "Zik").

Vladavina Zelenskog proizvela je kulminaciju krize u Ukrajini i dovela do početka ruske "specijalne vojne operacije" 24. februara 2022.

U stvari, Zelenski kao glumac i Zelenski kao predsednik možda ipak nisu dve različite ličnosti: Zelenskog bi trebalo posmatrati kao glumca koji, manje ili više uspešno, glumi predsednika Ukrajine, kojom sada direktno rukovode SAD, NATO i Zapad.   

Zelenski se i dalje svakodnevno obraća građanima Ukrajine, ali njegova obraćanja javnosti imaju sve manje veze sa stvarnošću. Zapravo, Zelenski na funkciji predsednika, koji donosi važne odluke i prima strane delegacije i državnike, najviše podseća na "bodrijarovsku simulaciju realnosti".

U toj predstavi realnosti, kao što primećuje blog "Jurosinerdžis", Zelenski ima ulogu ratnohuškačkog "Bodrijarovog transrodnog hibrida". U toj "paralelnoj realnosti" je sve tačno obrnuto od onog što jeste: ukrajinske oružane snage ovde stalno pobeđuju i samo što nisu zauzele Moskvu. "Pobedonosna ukrajinska ofanziva" ovde počinje svakog dana, a ruske snage se povlače, u haosu, bez morala, municije i opskrbe.

Jedina strategija Kijeva za pobedu je pobeda u propagandnom ratu

Kako primećuje "Jurosinerdžis": "Jedina ukrajinska strategija za pobedu je pobeda u propagandnom ratu. Cela Ukrajina je postala pozornica na kojoj glavni junak Zelenski glumi rat, u nadi da će okupiti strane sile za ’svoju stvar’."

Ta nada je do sada sasvim iskopnila, a šou, u kome stvarno ginu stotine ljudi, nastavlja se po pukoj inerciji samo zato što Zapad za Ukrajinu nema drugo rešenje.

Zelenski na sceni može igrati i ulogu tiranina. Kako primećuje direktor Instituta za mirovne inicijative i konfliktologiju Denis Denisov: "Zapad nema ništa ni protiv preobražaja Zelenskog iz formalno demokratskog lidera u diktatora. U poslednjih 50 godina svet je video mnogo takvih primera, da Evropska unija i SAD sarađuju sa tiranima i pritom ih ne kritikuju. Geopolitička realnost je iznad svega."

"Ako Ukrajina", dodaje Denisov, na takav način jača svoje pozicije u borbi protiv Rusije, Zapad će i na to zatvoriti oči."

Iz tog sna, ili simulacije realnosti, nedavno se probudio Aleksej Arestovič, izjavljujući, nakon što je dao ostavku na mesto savetnika kabineta predsednika Ukrajine, da "Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju."

Istorija se sada, za bivšeg savetnika, kreće u pravcu koji "Kijev više ne može da kontroliše." Izgleda da to potvrđuju i trenutne smene i ostavke u vrhu kijevske vlasti, koje nisu zaobišle ni snage bezbednosti.

Trenutno je, prema mišljenju Arestoviča, u Ukrajini u toku "zaoštravanje političke borbe, što će dovesti do veoma brzog poraza (Ukrajine)." Upravo u toj "zaoštrenoj političkoj borbi" rasplešće se i lična sudbina Zelenskog.  

image