Svet

Zelenski: Ne znam da li je Putin živ

Ukrajinski politički vrh u Davosu predstavio novi propagandni trik: ne želimo pregovore sa Putinom jer ne znamo da li je on živ
Zelenski: Ne znam da li je Putin živwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Sukob u Ukrajini traje već 330 dana. Epicentar borbi i dalje je Donbas, a mnogi se pitaju šta je potrebno da bi konačno došlo do kraja sukoba Moskve i Kijeva. Da li će se sukob proširiti na ostatak Evrope, ko će pobediti, hoće li doći do mira u skorije vreme - sve ovo su neka od pitanja koja većina postavlja kada razmišlja o situaciji na novootvorenom frontu koji drma evropski kontinent.

I dok neki misle da je Ukrajina prošle godine odbila mirovne pregovore i dogovor o prekidu vatre zbog pritisaka sa Zapada, komercijalnih interesa velikih vojnih kompanija ili istaknutih pojedinaca, problem se, po svemu sudeći, krije u nečemu drugom. Ispada da su oni koji su govorili o suludosti kijevskog režima možda, ipak, najviše bili u pravu, kada su isključivo ludosti pripisivali odbijanje ukrajinskih zvaničnika da nastave pregovore sa Moskvom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je tako jutros na takozvanom Ukrajinskom doručku u Davosu da ne zna da li je ruski predsednik Putin živ, te da je to jedan od razloga što ne pristaje na mirovne pregovore.

"Nisam siguran da je predsednik Rusije, koji se ponekad pojavljuje u javnosti, zapravo Putin. Ne znam do kraja da li je on živ, da li on donosi odluke ili to radi neko drugi. Kakav je to krug ljudi? Nemam nikakve informacije na tu temu", rekao je Zelenski učesnicima 53. svetskog ekonomskog foruma u Davosu, preneli su ruski mediji.

Ipak, to ga nije sprečilo da krajem prošle godine uvede zakon kojim se zabranjuju pregovori sa Rusijom dok je na njenom čelu Vladimir Putin.

Dakle, bez obzira da li je ruski predsednik živ, ili ne, zvanični Kijev još jednom poručuje da pregovora neće biti. Umesto razgovora o realnim problemima, ruski predsednik je, po svemu sudeći, i u Davosu "noćna mora" Zelenskog, o čemu ukrajinski predsednik otvoreno razgovara čak i sa stranim milijarderima.

Ali, on nije jedini koji na Zapadu širi glasine o lošem stanju Putina.

Šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kiril Budanov rekao je početkom ove godine da Putin navodno boluje od raka, te da će lider umreti veoma brzo nakon pobede Ukrajine, što bi moglo da znači da će još dugo poživeti.

A šta je sve ovo ako ne jeftin trik i loš pokušaj propagande? Izgleda da Ukrajincima ne ostaje ništa više osim da šire netačne glasine u nadi da će nekako dobiti poene.

Ili se možda radi o nekakvom posebnom vidu narkotika koje konzumiraju vladajuće strukture Ukrajine, o kojima je govorila i predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koji ih sprečava da vide da je ruski lider juče, na primer, obišao fabriku u Sankt Peterburgu?

A možda se ipak radi o psihološkom fenomenu samoobmane, kada pod tepih stavljamo sve ono što ne želimo da vidimo. Dakle, ruski lider juče kaže da je pobeda Rusije neminovna, i da Rusija godišnje proizvede tri puta više raketa PVO od SAD, a Zelenski danas izjavi da ne zna da li Putin postoji i doda da je protivvazdušna odbrana slaba tačka ukrajinske vojske.

Sve u svemu, dok se ne otkrije pravi uzrok, reći ćemo samo da Putin ne samo da je živ, nego je juče zajedno sa veteranima iz Drugog svetskog rata proslavio 80 godina od probijanja blokade Lenjingrada, položio cveće na memorijalno groblje stradalih tokom opsade, a zatim posetio i fabriku u kojoj se proizvode komandni centri za strateške raketne snage.

image