Svet

(Ne)očekivano? Usred rasprave o Ukrajini setili se srpskih "zločina"

Mržnju prema Srbiji Kir Starmer iskazao je i prošle godine, kada je svesrdno branio bivšeg britanskog premijera Tonija Blera koji je sa te pozicije bombardovao Jugoslaviju
(Ne)očekivano? Usred rasprave o Ukrajini setili se srpskih "zločina"www.globallookpress.com © Joel Goodman/Keystone Press Agency

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u poseti je Velikoj Britaniji, a glavni povod putovanja je dodatna vojna pomoć Kijevu. Međutim, u britanskom parlamentu se danas, neočekivano, raspravljalo i o Srbiji.

Naime, lider opozicione Laburističke partije Velike Britanije Kir Starmer je, ničim izazvan, pomenuo Srbiju, i to prilikom govora o ratnim zločinima.

Starmer je, govoreći o sukobu Rusije i Ukrajine, podsetio da je "ranije imao odgovornost u Hagu za borbu u korist žrtava srpske agresije". On je, takođe, pitao premijera Velike Britanije Rišija Sunaka da li je saglasan da bi "oni koji su počinili ratne zločine morali da odgovaraju".

Zastupao Hrvatsku u tužbi protiv Srbije

Vođa britanske opozicije zastupao je Hrvatsku u tužbi koju je 1999. godine podneo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koji su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji. Zagreb je od Beograda tražio i da "kazni sve počinioce ratnih zločina tokom sukoba devedesetih i da vrati sve ukradene umetnine i plati ratnu odštetu".

Da ima dug istorijat izuzetno negativnog odnosa prema Srbiji pokazuju i izjave koje je Starmer davao tokom rasprava u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, poput one iz 2014. godine.

"Motiv srpskog rukovodstva bio je da dominira trećinom hrvatske teritorije, ali način prisvajanja teritorije otkriva nameru srpskog vođstva i JNA… da trajno iskoreni hrvatsko stanovništvo kako bi se ona pretvorila u državu pod srpskom dominacijom", rekao je tom prilikom Starmer.

Otišao je i korak dalje i Beograd optužio da je želeo da stvori "etnički čistu Veliku Srbiju" i da "pripoji teritoriju koja je pripadala drugoj državi".

Međunarodni sud pravde odbacio je ovu tužbu u februaru 2015. godine i zaključio da "Hrvatska nije dokazala da su JNA i srpske snage počinile genocid".

Starmer se, međutim, nije setio da spomene zločinačku akciju "Oluja", u kojoj su, između ostalog, hrvatske vazduhoplovne snage raketama gađale kolonu srpskih izbeglica koje su morale da napuste svoje domove. Tada je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, dok se stotine ljudi i dalje vode kao nestali.

Zaboravio je i na zločin na Petrovačkoj cesti, kada je stradalo deset civila, od kojih četvoro dece.

Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović je tom prilikom kazao da je srpski tim ispunio ciljeve jer je hrvatska tužba odbijena u celini. Posebno je istakao da je utvrđeno da je hrvatski državni vrh imao nameru da protera srpsko stanovništvo iz Krajine. A ne obrnuto, kao što je tvrdio Starmer.

Javno stao na stranu čoveka koji je imao glavnu ulogu u bombardovanju Jugoslavije

Mržnju prema Srbiji iskazao je i prošle godine, kada je svesrdno branio bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je na toj poziciji bio za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije.

Pre nešto više od godinu dana pokrenuta je peticija kojom se traži da se Bleru oduzme plemićka titula zbog njegovih ratnih zločina. Do danas je potpisom ideju da se Bler izbaci "iz društva vitezova" u koje ga je svrstala pokojna kraljica Elizabeta Druga podržalo 1.167.465 ljudi.

"Toni Bler je čovek koji najmanje zaslužuje poštovanje javnosti, a posebno ne počast od kraljice", navodi se u peticiji i dodaje "da ga njegova uloga u ratu u Iraku čini lično odgovornim za brojne smrti".

Uprkos tome, Starmer je tada ocenio da Toni Bler, čovek koji je priznao da je "odigrao glavnu ulogu u bombardovanju Jugoslavije", zaslužuje plemićku titulu. On je za ITV izjavio da je bivši premijer "značajno unapredio Britaniju i da je ta titula sasvim prikladna".

Kako je Starmerov prethodnik podržao Srbiju

Iz Laburističke stranke pre dve decenije stizale su sasvim drugačije poruke. Starmerov prethodnik  Džeremi Korbin, koji je bio lider te partije od 2015. do 2020. godine, još tokom trajanja NATO agresije jasno je osudio bombardovanje Jugoslavije.

U vreme kada je postao najozbiljniji kandidat za šefa laburista Korbinovi kritičari pronašli su njegove izjave iz prošlosti, te je na red došlo i pitanje o stavu prema Kosovu i Metohiji, za koje je Korbin rekao da predstavlja "lažni genocid i isfabrikovanu predstavu".

Korbin je i 2004. godine pred britanskim Parlamentom javno citirao tekst novinara Džona Pildžera koji je pisao o "ogromnom, nenadoknadivom broju izgubljenih ljudskih života koje je odnela 'humanitarna' misija na Kosovu, pod patronatom NATO-a i SAD, uz svesrdnu pomoć Velike Britanije".

"Oni su, bez ikakvog prava i odobrenja UN, napali teritoriju jedne suverene zemlje kako bi odbranili one koji su tu zemlju pokušali da rasparčaju i unište. Posle toga, krivce su proglasili žrtvama, a Srbe, koji su prave žrtve tog zločina, nazvali genocidnim narodom." Ovaj deo Pildžerovog teksta Korbin je pročitao sa govornice u parlamentu Velike Britanije.

Dodao je da bi "svakom razumnom i moralnom čoveku moralo da bude jasno da se genocid nikada nije dogodio na Kosovu, i da su NATO i SAD svoju akciju opravdavali notornim lažima".

Na Kira Starmera, međutim, to nije ostavilo traga. I evo ga danas kako zahteva da se, posle Srba, na isti način sudi i Rusima. Naravno, od čoveka za koga je Toni Bler plemić, a ne zločinac, ništa drugo i ne može da se očekuje.

image
VV inauguration
banner