Srbija i Balkan

Čast i bruka žive doveka: Kako je nekada Milo Đukanović govorio o Kosovu i Metohiji (VIDEO)

Za predsednika Crne Gore, tema "Kosova" je završena priča. Ipak, prethodnih godina nije razmišljao na ovaj način
Čast i bruka žive doveka: Kako je nekada Milo Đukanović govorio o Kosovu i Metohiji (VIDEO)Getty © Spencer Platt / Staff

Crnogorski predsednik Milo Đukanović svojevremeno je govorio da "Kosovo" ne može da bude država i da tu soluciju albanskih ekstremista treba isključiti. Za lidera DPS-a tema "Kosova" je završena priča, a to je ponovio i juče tokom susreta sa Vjosom Osmani u Podgorici.

Portal podgoričke Adria TV objavio je video u kome Đukanović govori o kosovskom problemu, uz ocenu da je crnogorski predsednik "po ko zna koji put zabio nož u leđa Srbiji".

Na veliku žalost Đukanovića, konstatuju, i dalje postoje video snimci koji su dokaz kako "Đukanović lako menja mišljenja".

Jedan od tih snimaka je iz 1998. godine, kada je, kako se navodi, "na sva zvona saopštavao da je Kosovo sastavni deo Srbije".

"Mora se isključiti solucija za koju se zalažu albanski ekstremisti oko ustanovljenja 'Kosova' kao nezavisne države i mora se isključiti ta politička solucija koja pretenduje da 'Kosovu' zadrži status kvo", kaže Đukanović na pomenutom snimku.

Podsećaju da je čuvena i njegova izjava iz 2016. godine, da nije doneo odluku o priznavanju tzv. Kosova, kako bi naneo štetu Srbiji, već zato da bi Crna Gora prihvatila realnost koju prihvataju svi.

Ipak, njegov govor iz 1998. godine, kada se sastao sa Medlin Olbrajt, pokazuje da je Đukanović mislio sasvim drugačije, piše portal i dodaje da se sada s pravom postavlja pitanje kako jedan čovek može potpuno da promeni svoj stav o tako fundamentalnom pitanju.

Crna Gora je zajedno sa Makedonijom među prvima priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost oktobra 2008. godine.

Đukanović je juče na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani rekao da Crna Gora snažno podržava članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, te da razume njihovu ambiciju da postanu član Saveta Evrope, Partnerstva za mir i dobiju status kandidata za EU.

On je rekao i da je odnos, kako je naveo, "dveju zemalja" sadržajan i prijateljski.

image