Svet

Šokantne izjave američkih vaspitača: Decu treba na vreme izlagati rodnoj ideologiji

"Roditelji možda nisu razgovarali o ovim stvarima sa svojom decom, pa oni i dalje ne znaju da su interseksualni, nerodni ili nebinarni", poručuje vaspitač Vilijam Vili Viljalpando
Šokantne izjave američkih vaspitača: Decu treba na vreme izlagati rodnoj ideologijiwww.globallookpress.com © www.imago-/www.imago-images.de

Američki prosvetni radnici sve češće osporavaju tezu da decu u najranijem detinjstvu ne treba izlagati temama seksualnosti i roda, otkriva američki "Foks njuz".

Vaspitač u vrtiću i profesor pedagogije Vilijam Vili Viljalpando kritikovao je ideju da detinjstvo treba da bude "nevino doba" i tvrdio da bi vaspitači decu u najranijem uzrastu trebalo da upoznaju sa rodnom ideologijom.  

Viljalpando radi na koledžu Santa Ana u Kaliforniji, na kom predaje rani razvoj dece, a na Instagram profilu naveo je da radi i kao vaspitač u vrtiću.

Viljalpando je 2020. godine izjavio da je ideja da deci treba obezbediti nevino detinjstvo "mit".

"Postoji rasprostranjeni mit da deca žive u svetu čiste nevinosti i da im odrasli razbijaju iluziju kada ih izlažu stvarnom svetu. Zbog toga se govori da postoje teme i pitanja kojima deca ne treba da budu izložena, kao da ih već i sama ne doživljavaju", poručio je on.

Američki profesor je drugom prilikom rekao: "Umoran sam od argumenta o 'dečjoj nevinosti'. Prestanite da govorite o fenomenu koji ne postoji".

Viljalpando je kritikovao stav da deca ne bi trebalo da budu izložena sadržaju koji se tiče seksualnosti i roda, tvrdeći da je to stanovište "belca iz više klase", te da je veoma "hrišćansko, cisrodno i heterocentrično".

"To što ne razgovarate sa decom o LGBT temama ne znači da ih 'puštate da budu deca'. To znači da im govorite da ne treba da postoje. Deca nikada nisu premlada za razgovor o tome", rekao je on u septembru 2021. godine.

Iz koledža Santa Ana, na kom je Viljalpando zaposlen, za "Foks njuz" su rekli da "ne odobravaju bilo koji oblik napada na dečju nevinost".

Vaspitač je takođe tvrdio da je, ukoliko roditelji nisu razgovarali sa svojom decom o rodu i seksualnosti, na nastavnicima "da neguju okruženje u učionici koje bi drugima možda bilo neprijatno".

On je u podkastu "Roditeljstvo u znaku duge" dodao da vaspitači treba da razgovaraju sa malom decom o LGBT temama čak i ako su roditelji tu temu izbegavali.

"Roditelji još nisu razgovarali o ovim stvarima sa svojom decom, pa deca ne znaju da su možda interseksualni, nerodni ili nebinarni", poručuje vaspitač. 

Prema Viljalpandu, "razgovor sa decom o rodu" podrazumeva i reći im da je to "društveni konstrukt".

"Uz to ih treba naučiti da pitaju druge za njihove zamenice. Verujte mi da deca to razumeju mnogo brže nego što odrasli misle. Pustite decu da vežbaju sa vama", rekao je.

"Foks njuz" prenosi da su Viljalpandovi nalozi na društvenim mrežama zaključani nakon što su od njega zatražili komentar.

"Deca istražuju i razumeju rod pre nego što izgovore prve reči. Bebe pokazuju seksualne preferencije na osnovu toga u koga gledaju već oko trećeg meseca starosti", tvrdi on.

"Sa tri godine dete može da prepozna svoj percipirani rodni identitet", rekao je on. "Do četvrte godine deca imaju stabilan osećaj za svoj rodni identitet i imaju pretpostavke i uverenja o tome šta mogu, a šta ne mogu da rade na osnovu svog pola".

I mnogi drugi nastavnici u Kaliforniji su u svojim učionicama pokrenuli temu rodne ideologije, prenosi "Foks njuz".

Učiteljica Olivija Garison se hvalila kako pomaže učenicima da sakriju "društvenu promenu pola" od roditelja. 

Društvena promena pola, kako se navodi, podrazumeva usvajanje novih imena, zamenica, kao i "promenu oblačenja i frizure u skladu sa željenim rodnim izrazom". 

Olivija Garison, nebinarna profesorka istorije u Bejkersfildu u Kaliforniji pomogla je učenicima da sprovedu društvenu promenu pola u školi bez znanja njihovih roditelja, preneo je "Njujork tajms". 

Učiteljica u Sakramentu, Danita Mekrej, preporučila je roditeljima i prosvetnim radnicima da sa decom razgovaraju o rodnoj teoriji uz pomoć "rodnog jednoroga". 

"Radila sam istraživanja i imam zvanje doktora nauka. Petogodišnja deca nisu previše mlada, oni razumeju pol već sa tri godine", rekla je ona.

Skaj Tuli, učiteljica u osnovnoj školi "Saturn" u Los Anđelesu je na TikToku preporučila korišćenje "rodno fluidnih" plišanih igračaka kako bi deca naučila da svako može da bude nebinaran i koristi zamenice koje želi. 

"Deca su sasvim spremna za ove teme i mnogo lakše prihvataju stvari koje se tiču roda, pola, zamenica i svih tih stvari od odraslih. I to je primereno njihovom uzrastu", rekla je Tuli.

image