Svet

Zapad ostaje bez municije: Obučavaće Ukrajince da manje koriste artiljeriju

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kazao je nakon sastanka NATO u Briselu da postoji zabrinutost u Vašingtonu i na Zapadu zbog zaliha municije
Zapad ostaje bez municije: Obučavaće Ukrajince da manje koriste artiljeriju© Tanjgu/AP Photo/Libkos

Prioritet Sjedinjenih Američkih Država u obuci ukrajinskih vojnika biće da podese način borbe oslanjajući se manje na artiljeriju a više na manevrisanje na bojnom polju, jer raste zabrinutost zbog nemogućnosti Zapada da popuni zalihe municije, piše "Politiko".

Kako je sukob u Ukrajini obeležen masovnom upotrebom artiljerije, SAD i evropske zemlje pokušavaju da održe korak u snabdevanju Ukrajine municijom.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kazao je, nakon sastanka NATO u Briselu, da postoji zabrinutost u Vašingtonu i na Zapadu zbog zaliha municije.

On je kazao da je Ukrajina iskoristila mnogo artiljerijske municije.

"Učinićemo sve što možemo, radeći sa našim međunarodnim partnerima kako bismo osigurali da im damo što je moguće više municije", poručio je Ostin.

Dok SAD i Evropa traže načine da povećaju proizvodnju granata kako bi zadržale svoje zalihe u skladištima i snabdeli Ukrajinu za ofanzivu, one vrše napore tokom obuke u Engleskoj i Nemačkoj kako bi promenile način na koji se Ukrajina kreće na bojnom polju. U sklopu obuke je i pronalaženje načina da se Ukrajinci bore bez trošenja previše municije.

"Radimo sa ukrajinskim vojnicima na različitim mestima širom Evrope kako bismo istakli dodatnu obuku o manevrisanju", rekao je Ostin i dodao: "Tako da, kako oni stavljaju veći naglasak na manevar i oblikovanje bojnog polja vatrom, postoji velika šansa da će im biti potrebno manje artiljerijske municije".

"Poltiko" piše da je Velika Britanija, koja je već obučila 10.000 ukrajinskih vojnika u pešadijskoj taktici, obećala da će ove godine obučiti još 20.000 uz pomoć Norveške, Holandije i drugih trenera NATO-a na terenu.

Jučerašnji sastanak ministara odbrane iz 50 zemalja doneo je neke izmene po pitanju ukrajinske artiljerije.

Francuska i Australija su se saglasile da rade zajedno na proizvodnji više municije kalibra 155 mm, koja predstavlja okosnicu ukrajinskog novostečenog zapadnog artiljerijskog arsenala.

SAD su se takođe trudile tokom prošle godine da povećaju sopstvenu proizvodnju granata od 155 mm, dok Ukrajina nastavlja da ispaljuje hiljade metaka dnevno, trošeći milion i više municije od 155 mm koju su SAD i Zapad poslali.

Smanjenje američkih vojnih zaliha

Američka vojska se obavezala da će utrostručiti svoju mesečnu proizvodnju granata u odnosu na period pre rata, kada je proizvodila ukupno oko 14.000 mesečno, dok će do 2025. godine ta proizvodnja iznositi 90.000 mesečno.

Smanjenje zaliha municije nije ograničeno samo na topovsku artiljeriju. Na nedavnim sastancima u Pentagonu, američki zvaničnici su obavestili predstavnike Kijeva da nemaju dovoljno vojnih taktičkih raketnih sistema u svojim skladištima za ukrajinsku vojsku, pisao je "Politiko" početkom sedmice.

Prebacivanje ATACMS-a, koji bi više nego udvostručio domet trenutne ukrajinske raketne artiljerije na oko 290 milja, smanjio bi američke zalihe i naštetio spremnosti američke vojske za buduću borbu, saopštio je Pentagon.

image