Svet

Kriza u Evropi u snabdevanju municijom: Šalju u Ukrajinu pa ostali bez zaliha

Ukrajina svakog dana potroši više od 5.000 artiljerijskih metaka, što je jednako godišnjim narudžbinama municije manje evropske države, naveo je "Fajnenšel tajms"
Kriza u Evropi u snabdevanju municijom: Šalju u Ukrajinu pa ostali bez zalihawww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Konstantno snabdevanje Ukrajine naoružanjem dovelo je Evropu do krize snabdevanja municijom, zato što se države bore da popune ispražnjene sopstvene zalihe, a da istovremeno nastave da šalju oružje.

Kako navodi "Fajnenšel tajms", Ukrajina svakog dana potroši više od 5.000 artiljerijskih metaka, što je jednako godišnjim narudžbinama municije manje evropske države. 

"To je rat oko industrijskih kapaciteta", rekao je Morten Brandzag, izvršni direktor norveške kompanije "Namo" koja proizvodi municiju i oružje.

Brandzag je dodao da je za određenim komponentama municije toliko velika potražnja da se narudžbine prave godinama unapred, te da je takva situacija na tržištu dovela do borbe za proizvodne resurse i sirovine, od hemikalija za eksplozive do artiljerijskih čaura.

Pored toga, većina kompanija je morala da zaposli još ljudi i poveća broj smena u proizvodnji pre očekivanih narudžbina.  

Zamenik izvršnog direktora u kompaniji za proizvodnju vojnih eksploziva "Eurenko" Iv Traizak, rekao je da kompanija nastoji da poveća proizvodne kapacitete kako bi zadovoljila sve veću potražnju kupaca, među kojima su nemački "Rajnmetal" i britanski "BAE Sistems".

Poseban izazov je, kako navodi Traizak, nabavka azotne kiseline, koju kompanija koristi u malim količinama za proizvodnju eksploziva, ali koja je takođe ključni sastojak u proizvodnji đubriva.

"Rajnmetal", najveći nemački proizvođač u sektoru odbrane najavio je prošlog meseca da će u saradnji sa Vladom Mađarske u toj državi izgraditi novu fabriku eksploziva za, između ostalog, artiljerijsku, tenkovsku i minobacačku municiju.

Izvršni direktor britanske kompanije "Čemring" koja industriji naoružanja dobavlja eksplozive i gorivo Mik Ord, rekao je da su pojedini kupci pitali da li je moguće "povećati proizvodnju potrebnih sirovina za 100 do 200 odsto".

Kompanija "Namo" koja je u suvlasništvu vlada Norveške i Finske je u 2022. godini investirala tri puta više nego u prethodnoj, navodi "Fajnenšel tajms".

U Velikoj Britaniji, "BAE Sistems" već mesecima pregovara sa Ministarstvom odbrane o povećanju proizvodnje municije. Kompanija je glavni dobavljač za britanske oružane snage, ali još uvek čeka na formalni sporazum kojim bi se pokrila "dodatna proizvodnja koju zahteva Ukrajina".

Programski direktor u BAE Li Smurtvejt rekao je da tri glavne fabrike municije u kompaniji rade u dve do tri smene, 24 sata dnevno, pet dana u nedelji.

Kriza sa naoružanjem podstakla je Zapad da razmotri objedinjavanje nabavki, piše "Fajnenšel tajms".

"Nikada nećete imati samo jedan pogon u Evropi, ali ako je ikada bio pravi trenutak da se kaže 'trebalo bi da sarađujemo na proizvodnji municije' , to je sada", rekao je Fransis Tusa, urednik "Defens analizis", ukazujući na nedavni govor predsednika Francuske Emanuela Makrona u kojem je otkrio da je broj granata koji se godišnje proizvede u Francuskoj jednak broju koji Rusija ispali u toku samo jedne nedelje.

image