Svet

Portugalci se dvoume oko slanja "leoparda" Kijevu: Nemaju bojevu municiju, održavanje je skupo

Dok portugalski šef diplomatije obećava borbena vozila Ukrajini, premijer se protivi tome, a razlozi mogu biti brojni, poput nedostatka bojeve municije ili mogućnosti da tenk koji zahteva skupo i kompleksno održavanje na terenu lako postane ruski plen, piše "Naser do sol"
Portugalci se dvoume oko slanja "leoparda" Kijevu: Nemaju bojevu municiju, održavanje je skupoGetty © Ralph Orlowski / Staff

Predsednik portugalske vlade Antonio Košta protivi se slanju tenkova "leopard" Ukrajini, a država je otvorena jedino za obuku ukrajinskih vojnika, objavio je portugalski "Naser do sol" pozivajući se na saznanja iz vojnih izvora.

Takav stav premijera u suprotnosti je sa ranijim izjavama ministra spoljnih poslova Portugala Žoaa Kravinja, koji je obećao isporuku "leoparda" Ukrajini i nešto opreznije ministarke odbrane Helene Kareiras koja je rekla da će odluka tek biti doneta.

Izvori iz portugalske vojske nisu sigurni zbog čega premijer Košta ima ovakav stav: da li zato što ne želi da Lisabon ulazi u neprijateljstva sa Moskvom ili iz ekonomskih razloga, imajući u vidu koliko bi koštala cela ta operacija.

Portugalski medij navodi da većina od 37 borbenih vozila, koje poseduje vojska, trenutno nije u funkciji zbog nedostatka rezervnih delova. Kupljeni su kao polovni u Holandiji i pripadaju naprednoj generaciji  "leoparda 2", model A6, koji je tehnički vrlo kompleksan, ali bojeva municija za njih nikada nije nabavljena, već se koristila samo ona za obuku.

Nedostatak delova i municije, navodi se u tekstu, nije slučaj samo sa Portugalom, već sa svim zemljama koje imaju "leoparde", čak i Nemačkom čija ih fabrika proizvodi.

Od 18 zemalja koje poseduju ovaj tenk, a većina ih je u Evropi, nijedna ne naručuje redovno delove za njega, pa fabrika nema razvijen sistem stalnog snabdevanja delovima. Ponekad se proizvodnja i obustavi dok ne stigne dovoljno porudžbina, piše portugalski medij.

Model "leoparda" A6 smatra se jednim od najboljih tenkova na svetu, dodaje se u tekstu, ali se citiraju i reči sagovornika iz vojske koji napominju da borbeno vozilo sa naprednim tehničkim sistemom zahteva stalno i komplikovano održavanje.

"Bez rezervnih delova za 'leopard' dva u skladištima, ovi tenkovi mogli bi da stanu u Ukrajini, što bi mogao da bude razlog nemačkog odugovlačenja i predomišljanja u vezi sa isporukom borbenog vozila", rekao je jedan od sagovornika koji nije želeo da bude imenovan za ovaj portal.

Objasnio je i da je upotreba "leoparda" u sukobima u kojima nije direktno umešana Nemačka teško održiva jer tenk zahteva posebno održavanje u pozadini, kako zbog delova tako i zbog specifične opreme ovog borbenog vozila, pa se postavlja pitanje na koji način će se on upotrebljavati u Ukrajini i da li će Nemci slati svoje ljude u Ukrajinu da obučavaju posade. Ako to bude slučaj, to bi moglo da unese novu dimenziju u sukob.

Vojni stručnjaci navode i da je municija za "leopard" moguć razlog premijerovog protivljenja da se ovi tenkovi šalju Kijevu, dodajući da bi fabrika morala da počne da radi punim kapacitetom da bi proizvela dovoljne količine municije.

Najjeftinija granata za "leoparde" košta 10.000 evra, tenkovi u Ukrajini ispaljuju oko 60 projektila dnevno, a obećano im je 100 leoparda pa je već po tim ciframa jasno da samo za municiju treba znatna količina novca. Uz to, kako se dodaje, ako se tenkovi pokvare i padnu u ruke Rusima, napredna tehnologija ugrađena u njih biće otkrivena, smatra ovaj sagovornik.

"U suštini, to je dobro borbeno vozilo za vojnu paradu", dodaje on.

Madriski list "El pais", pozivajući se na nezvanične vladine izvore, naveo je da će Španija poslati četiri do šest "leoparda 2" model A4s od 200 koliko ih ima, a koji su, kako se navodi, parkirani već više od 20 godina.

Sagovornik "Naser do sola" napominje da je model koji poseduju Španci mnogo tehnološki inferiorniji od ovog koji ima portugalska vojska, žargonski rečeno u poređenju  sa portugalskim, koji doduše nema bojevu municiju, španski je "kanta".

image