Svet

Zelenski za Bi-Bi-Si: Nećemo se odreći teritorija, sa Putinom nema dijaloga

Najsavremenije naoružanje će dovesti do mira, tvrdi ukrajinski predsednik
Zelenski za Bi-Bi-Si: Nećemo se odreći teritorija, sa Putinom nema dijalogawww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da se njegova zemlja neće odreći ni jednog dela svojih teritorija u mirovnom sporazumu sa Rusijom.

On je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da bi "ustupanje teritorija Rusiji značilo da će se ona u budućnosti vratiti", kao i da će "zapadno oružje učiniti mir realnijim".

Dodao je da veruje da njegova zemlja može da odbija ruske napade dok ne bude spremna za kontraofanzivu, ali je ponovio i da je Ukrajini potrebno još zapadnog naoružanja.

"Naravno, najsavremenije oružje će ubrzati put do mira. Oružje je jedini jezik koji Rusija razume", rekao je on.

On je naveo i da je njegova zemlja "spremna da se odbrani u slučaju da je Belorusija napadne".

"Nadam se da Belorusija neće ući u rat. Ukoliko do toga bude došlo, mi ćemo uzvratiti i preživećemo", rekao je on i dodao je je dopuštanje Rusiji da koristi njihovu teritoriju za novu ofanzivu bila "ogromna greška".

On je istakao i da je Ukrajina danas bori za "svoj opstanak", kao i da bi je "davanje bilo kakvih teritorijalnih ustupaka učinilo slabijom".

"Ne radi se o samom kompromisu", rekao je on. "Zašto bismo se toga plašili? Svaki dan pravimo milione kompromisa u životu".

Naveo je i da dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nije moguć zato što "ne postoji poverenje".

"Pitanje je s kim? Sa Putinom? Ne. Zato što nema poverenja. Dijalog sa njim? Ne. Zato što nema poverenja", rekao je Zelenski.

image