Svet

Američki hobi klub prijavio nestanak balona nakon "obaranja NLO"

Predsednik Bajden priznao da tri neidentifikovana leteća objekta koja su oborili američki borbeni avioni nisu strane špijunske letelice
Američki hobi klub prijavio nestanak balona nakon "obaranja NLO"www.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Grupa modelara u Ilinoisu strahuje da je jedan od njegovih malih "piko" balona oborio američki borbeni avion iznad Kanade, pobrkavši ga sa špijunskom letelicom.

S obzirom da američki zvaničnici još ne mogu da potvrde šta je oboreno 11. februara, pripadnici Brigade balona iz Severnog Ilinoisa (NIBBB) ponudili su moguće objašnjenje.

Podaci o praćenju koje je podelila grupa pokazuju da je jedan od njihovih malih balona nestao u subotu u kanadskom regionu Jukon, što odgovara opisu, nadmorskoj visini i lokaciji neidentifikovanog objekta koji je istog dana oborio američki F-22.

NIBBB i slične hobi modelarske grupe grade takozvane "piko balone" koje šalju visoko u atmosferu i prate dok obilaze svet. Izrada balona obično ne košta više od 200 dolara, neki mogu da koštaju i 12 dolara, i često su manji od jednog metra u prečniku.

Vojska je ponudila prvi zvanični opis oborenog objekta ranije ove nedelje, rekavši da se čini da je to "mali, metalni balon sa privezanim teretom ispod njega", što se podudara sa karakteristikama piko balona NIBBB-a, koji je nosio pozivni znak K9IO -15.

Do trenutka kada je prestao da emituje signal 10. februara, balon je šest puta obišao Zemlju i bio je u vazduhu 123 uzastopna dana. Nejasno je zašto uređaj nije primećen na svojim prethodnim prolazima, iako su zvaničnici rekli da su prvi put "pokupili" objekat na radaru nakon radarskih podešavanja Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD).

Na objekat je ispaljen projektil AIM-9Ks, što je poreske obveznike koštalo najmanje 472.000 dolara.

U televizijskom obraćanju u četvrtak, predsednik Džozef Bajden je pojasnio da objekat oboren iznad Kanade – kao i dva druga na koja su poslednjih dana poslati američki ratni avioni – nisu bila strane letelice za nadzor već "najverovatnije baloni privatnih kompanija, hobi ili istraživačkih institucija koje se bave meteorološkim i drugim naučnim ispitivanjima".

Osnivač grupe "Sajentifik balun solušons" Ron Meadovs, koji je stručnjak za piko balone, pokušao je da obavesti američku vladu da su vojnim avionima krenuli na jeftini uređaj koji modelari koriste za zabavu, ali je rekao da su njegova upozorenja pala na "gluve uši".

"Pokušao sam da stupim u kontakt sa našom vojskom i FBI da pokušam da ih prosvetlim o tome šta su mnoge od ovih stvari verovatno. I da neće izgledati previše inteligentno ako nastave da ih obaraju", rekao je Medouz za list "Avijejšon vik" koji je naveo da se opisi sva tri neidentifikovana objekta koje su američke snage oborile između 10. i 12. februara "poklapaju sa oblikom, visinom i nosivpšću malih piko balona".

image