Svet

Bajden poručio Ukrajincima: Pred vama su gorki i teški dani

Predsednik SAD ocenio da Rusija nikada neće pobediti u Ukrajini
Bajden poručio Ukrajincima: Pred vama su gorki i teški dani© Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je danas u Varšavi da je trenutna situacija u Ukrajini "test za ceo svet i demokratiju", šta god to značilo. Istovremeno, osim obilja fraza i opštih mesta, predsednik SAD nije ponudio nikakav nagoveštaj o načinu na koji njegova administracija planira da nastavi da upravlja svojim "saveznicima" u Kijevu i Briselu.

"Kada je Rusija napala Ukrajinu, nije samo Ukrajina testirana. Ceo svet se suočio sa testom svih vremena. Evropa je testirana. Amerika je testirana. NATO je testiran. Sve demokratije su testirane", ocenio je Bajden.

"Večeras se još jednom obraćam narodu Rusije. Sjedinjene Države i evropski narodi ne žele da kontrolišu ili unište Rusiju. Zapad nije planirao da napadne Rusiju kao što je Putin rekao danas", rekao je Bajden.

"Ovaj rat nikada nije neophodan. To je tragedija. Predsednik Putin je izabrao ovaj rat", rekao je Bajden i  ponovio da Ukrajina mora da se brani, a da je ruski predsednik taj koji može da okonča sukob "jednom rečju".

Bajden, koji se obratio javnosti dan nakon što je nenajavljeno posetio Kijev, prvi put od početka Specijalne vojne operacije, poručio je da se Sjedinjene Države zalažu za demokratiju i suverenitet i pravo ljudi da žive slobodno.

"Kada je Vladimir Putin poslao tenkove u Ukrajinu, mislio je da ćemo se predati, ali je pogrešio. Demokratija je previše snažna i umesto lake pobede, ruske snage su u haosu", ocenio je američki predsednik.

Prema njegovim rečima, Putin je verovao i da će se NATO slomiti i podeliti, ali je umesto toga "NATO ujedinjeniji nego ikada".

"NATO neće biti podeljen i podrška Ukrajini neće izostati. Brutalnost nikada neće slomiti volju slobodnih i Rusija nikada neće pobediti u Ukrajini", poručio je Bajden. "Naša podrška Ukrajini neće biti pokolebana, NATO neće biti podeljen i nećemo se umoriti."

Pred Ukrajinom su "teški i gorki dani", ocenio je Bajden.

"Biće to teški i gorki dani, dok se Ukrajina brani i pokreće svoju kontraofanzivu. Pobede i tragedije", rekao je Bajden.

On je optužio Putina da je pokušao da izgladni svet i izazove globalnu krizu hrane, ali su ga u tome, kako je naveo, sprečile SAD i G7 koje su podstakle globalno snabdevanje hranom.

"Mislio je da može da iskoristi energetiku da razbije evropsku odlučnost, a umesto toga, mi radimo na tome da okončamo zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva", dodao je Bajden.

Podsećamo da je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš otkrio kako su američki specijalci uz pomoć norveških kolega minirali i potom digli u vazduh gasovode Severni tok 1 i 2 preko kojih je ruski gas stizao u Evropu.

Predsednik SAD najavio je i da će novi paket sankcija protiv Rusije biti objavljen kasnije ove nedelje.

On je najavio i da će SAD sledeće godine biti zemlja domaćin samita NATO,  na 75. godišnjicu od osnivanja Alijanse.

image