Svet

Kijev šalje vojnike na granicu sa Pridnjestrovljem

Planovi kijevskih vlasti još jednom dokazuju da specijalna operacija mora biti proširena na Odesu, ocenio Rogov
Kijev šalje vojnike na granicu sa Pridnjestrovljemwww.globallookpress.com © mod_russia/ twitter.com

Oružane snage Ukrajine do 27. februara treba da razmeste inženjersko-saperski bataljon 128. brigade u Kučurgan, moldavski grad na granici sa Pridnjestrovljem, navodi se u zvaničnom dokumentu koji je potpisao jedan od ukrajinskih generala.

Ukrajinske trupe se kreću ka granicama Pridnjestrovlja, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Mi smo sa Rusijom", član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

"Prema dobijenim operativnim informacijama, režim Zelenskog je naredio prebacivanje trupa na granice Pridnjestrovlja. Sa velikom sigurnošću verujemo da se Zelenski sprema da napadne Pridnjestrovlje", rekao je on.

Kako ocenjuje Rogov, planovi kijevskih vlasti još jednom dokazuju da granice specijalne operacije moraju biti proširene na Odesu.

Dokument, koji je potpisan 23. februara, a čija se kopija našla u rukama novinara ruskog medija "Izvestija", otkriva da će na svega 30 kilometara od glavnog grada Pridnjestrovlja, Tiraspolja, biti poslate 534 osobe Oružanih snaga Ukrajine.

Njihov zadatak, kako se navodi, biće da organizuju isporuku municije u ovaj region. 

Taj dokument mogao bi da bude još jedna potvrda tvrdnjama Moskve da Kijev priprema napade na Pridnjestrovlje, dok je bivši savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič nedavno izjavio da je Kijev spreman da za tri dana zauzme ovaj region, ako Moldavija to zatraži.

Vlasti u Kišinjevu demantovale su upozorenje Moskve, nakon čega su pozvale stanovništvo da ne paniče, jer je to sve, kako su rekli, jedna vrsta "psihološkog rata" koji vodi Rusija.

U isto vreme, moldavski zvaničnici pozvali su kontingent ruskih vojnika u Pridnjestrovlju da napusti teren, iako se tamo nalazi jedan od najvećih vojnih skladišta u Evropi. Velike vojne zalihe Ruske Federacije nalaze se u selu Kolbasna, veoma blizu granice sa Ukrajinom.

Telegram kanali prethodnih dana prenosili su i da je situacija u tom delu, na granici Pridnjestrovlja i Ukrajine, napeta, dodajući da je primećeno da se na ukrajinskoj strani kreću vojnici. 

Moldavija: Nećemo ući u NATO

Predsednik skupštine Moldavije Igor Grosu poručio je danas da Moldavija neće ući u NATO, iako je vojska Pridnjestrovlja, kako on tvrdi, u boljem stanju nego što je to slučaj sa vojskom Moldavije. 

Predsednica Moldavije Maja Sandu ranije je za "Politiko" kazala da bi zemlja trebalo da se odrekne neutralnog statusa i postane deo nekog vojnog saveza, iako nije precizirala da je mislila direktno na NATO. 

Ipak, u nekoj od ranijih izjava Sandu je rekla da država može da razmotri izmenu Ustava i odredbe koje se tiču njenog neutraliteta, ukoliko se društvo u zemlji objedini oko ideje ulaska u Severoatlantsku alijansu. 

image