Rusija

Moldavski premijer traži da ruski mirovnjaci napuste Pridnjestrovlje

Ukrajinske trupe primećene su kako se približavaju otcepljenom regionu i njegovim ogromnim zalihama oružja i municije
Moldavski premijer traži da ruski mirovnjaci napuste Pridnjestrovljewww.globallookpress.com © Diego Herrera

Moldavski premijer Dorin Rečean izjavio je da vojska i oružje koje se, kako on kaže, ilegalno nalazi u Pridnjestrovlju, treba da bude evakuisano u Rusiju u okviru mirnog rešavanja sukoba.

U međuvremenu, ukrajinske trupe primećene su kako se približavaju otcepljenom regionu i njegovim ogromnim zalihama oružja i municije, objavio je RT internešnel.

Rečean je preuzeo dužnost prošle nedelje, nakon što je njegov prethodnik podneo ostavku, navodeći kao razlog nedostatak podrške javnosti. Od tada je najmanje dva puta spominjao Pridnjestrovlje. On se ranije zalagao za demilitarizaciju regiona, kako bi njegovi stanovnici mogli da se ekonomski i društveno reintegrišu u Moldaviju.

Teritorija na levoj obali reke Dnjestar, poznata kao Pridnjestrovlje, otcepila se od Moldavije početkom 1990-ih. Stanovništvo koje uglavnom govori ruski nije htelo da ostane manjina u bivšoj sovjetskoj republici na rumunskom govornom području nakon što je stekla nezavisnost. Procenjuje se da polovina od 500.000 stanovnika Pridnjestrovlja sada ima rusko državljanstvo.

Oko 1.100 ruskih vojnika trenutno je raspoređeno u otcepljenom regionu kao mirovne snage, držeći na oku prekid vatre postignut u leto 1992. godine, kao i skladišta oružja i municije koja je ostala iz Sovjetskog Saveza.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se Moskva sprema da zbaci vladu u Moldaviji. On je nemačkom "Veltu" rekao da bi ruski padobranci mogli da upadnu na jedini aerodrom u zemlji u glavnom gradu Kišinjevu i da je Ukrajina spremna da pomogne ako se to dogodi.

Upitan o tome u utorak, Rečean je za državnu televiziju rekao da postoji "nekoliko scenarija destabilizacije" i da je napad na aerodrom jedan od njih, ali da je Moldavija spremna da se suoči sa takvim izazovom. Kasnije tokom dana, fotografisan je konvoj ukrajinskih vojnika i oklopnih vozila kako se kreće ka granici sa Pridnjestrovljem.

U međuvremenu, moldavska predsednica Maja Sandu boravila je u Poljskoj, gde se sastala sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. U svom govoru u Varšavi, Bajden je pohvalio slobodoljubivi narod Moldavije i obećao podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije ovog meseca da SAD i njeni saveznici pokušavaju da od Moldavije naprave još jedan antiruski bastion na liniji Ukrajine, sugerišući da je Sandu došao na vlast "nekim veoma čudnim metodama" i da je spreman da učini sve da bude pripojen Rumuniji. EU je prošle godine dodelila status kandidata i Moldaviji i Ukrajini, kao simboličan gest protiv Moskve.

image