Rusija

Upozorenje iz Moskve za NATO i Ukrajinu: Bez avantura u Pridnjestrovlju, spremni smo

Niko ne treba da sumnja da će Oružane snage Ruske Federacije adekvatno odgovoriti na provokaciju kijevskog režima, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova
Upozorenje iz Moskve za NATO i Ukrajinu: Bez avantura u Pridnjestrovlju, spremni smowww.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je Sjedinjene Američke Države, zemlje članice NATO-a i Ukrajinu na nove "avanutre" koje Kijev priprema u Pridnjestrovlju.

Upozorenje iz Moskve se odnosi na koncentrisanje trupa i tehnike ukrajinskih jedinica u blizini granice Ukrajine i Pridnjestrovlja.

Ministarstvo je saopštilo da će svaka akcija Ukrajine ili Zapada koja predstavlja pretnju ruskim mirovnim trupama u Pridnjestrovlju biti posmatrana kao napad na Rusiju.

"Dosledno podržavamo rešavanje svih pitanja političkim i diplomatskim putem", istakli su u ruskom Ministarstvu uz napomenu da niko ne treba da sumnja da će ruska vojska adekvatno odgovoriti na provokaciju Kijevskog režima.

"Niko ne treba da sumnja da će Oružane snage Ruske Federacije adekvatno odgovoriti na provokaciju kijevskog režima, ako je bude, i da će obezbediti zaštitu svojih sunarodnika, ruskog mirovnog kontingenta, i vojnih skladišta u pokrajini. Svaka akcija koja predstavlja pretnju njihovoj bezbednosti smatraće se, u skladu sa međunarodnim pravom, napadom na Rusku Federaciju", kažu iz Ministarstva.

Ranije je Ministarstvo saopštilo da su kijevske vlasti pojačale pripreme za invaziju na Pridnjestrovlje. Naveli su da se u blizini ukrajinsko-pridnjestrovske granice beleži značajno nagomilavanje ljudstva i ukrajinske vojne opreme, razmeštanje artiljerije na vatrenim položajima, kao i neviđeni porast letova bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine.

Bivši savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič izjavio je da je Kijev spreman da za tri dana zauzme Pridnjestrovlje, ako Moldavija to zatraži.

"Moldavija je suverena država i ona sama odlučuje kome će tražiti pomoć. Samo odlukom moldavskih vlasti možemo pomoći. Imamo priliku, to se može rešiti za tri dana", rekao je Arestovič, prenose RIA Novosti.

Oglasio se Kišinjev

Ministarstvo odbrane Moldavije saopštilo je da ne primećuje postojanje direktne vojne pretnje po bezbednost Pridnjestrovlja.

"Ministarstvo odbrane saopštava da prati sve događaje, akcije i promene u regionu i na teritoriji koju kontroliše administracija Pridnjestrovlja. Konstatujemo da nema direktnih pretnji po vojnu bezbednost zemlje i regiona", navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, snage nacionalne armije u sastavu zajedničkih mirovnih snaga u zoni bezbednosti funkcionišu normalno, a u slučaju identifikovanja mogućih pretnji javnost će odmah biti obaveštena.

Teritorija na levoj obali reke Dnjestar, poznata kao Pridnjestrovlje, otcepila se od Moldavije početkom 1990-ih. Stanovništvo koje uglavnom govori ruski nije htelo da ostane manjina u bivšoj sovjetskoj republici na rumunskom govornom području nakon što je stekla nezavisnost. Procenjuje se da polovina od 500.000 stanovnika Pridnjestrovlja sada ima rusko državljanstvo.

Oko 1.100 ruskih vojnika trenutno je raspoređeno u otcepljenom regionu kao mirovne snage, držeći na oku prekid vatre postignut u leto 1992. godine, kao i skladišta oružja i municije koja je ostala iz Sovjetskog Saveza.

image