Rusija

Antonov: Neprijatelji Rusije nisu spremni da napuste unipolarni svet

Rusija će nastaviti da formira pravičan svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, principu nedeljivosti bezbednosti i strogom poštovanju Povelja UN, naglasio je ruski ambasador u SAD
Antonov: Neprijatelji Rusije nisu spremni da napuste unipolarni svetGetty © Justin Sullivan / Staff

Rusija je učinila i čini sve što je moguće da se problemi reše mirnim putem, međutim, suočava se sa otporom protivnika koji nisu spremni da napuste unipolarni svetski poredak, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Prema njegovim rečima, samo će vreme pokazati da su neprijatelji Rusije ipak sposobni da razmišljaju trezveno, jer će vremenom odbaciti politiku podele i počeće da rade na strateškoj stabilnosti, koja je danas, kako je rekao, više nego ikada potrebna svetu.

Svet je video velike preokrete različitim regionima sveta, na Bliskom istoku, u Aziji i u Evropi, ukazao je ambasador.

"Niko nije iznenađen činjenicom da se osnovni principi međunarodne komunikacije, koji su u osnovi Povelje UN ignorišu. Očigledna je tendencija povećanja nepredvidivosti i sukoba", rekao je Antonov.

Nepoverenje između velikih sila je ogromno, a takvo nejedinstvo vodi "širenju opasnih izazova i pretnji, od kojih su glavni terorizam i širenje nuklearnog oružja", rekao je.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da čini sve da razvije konstruktivnu saradnju, ojača poverenje i međusobno razumevanje između političara i vojske, kao i da formira pravičan svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, principu nedeljivosti bezbednosti i strogom poštovanju Povelja UN.

Ruska vojska je pouzdan garant bezbednosti Rusije, naglasio je on.

"Oružane snage Rusije ostvaruju ciljeve i zadatke Specijalne vojne operacije (SVO), gaseći vojni požar na granicama. Težak vojnički rad ruskog vojnika, njegov podvig nailazi na snažan odjek u srcima miliona građana naše zemlje i to u momentu kada se čuju ratnohuškački pozivi da se našoj zemlji nanese strateški poraz. Samo takvo jedinstvo nam je omogućilo da pobedimo", rekao je Antonov.

Podsetio je na hrabre ruske vojnike i oficire koji su branili otadžbinu na Borodinskom polju davne 1812. godine, i kako su tokom Drugog svetskog rata naneli poraz nacizmu. "I sada nastavljaju da spasavaju ne samo Rusiju, već i globalnu bezbednost od smeđe kuge, koja je pustila korene na ukrajinskom tlu", siguran je Antonov.

U nadi da će se Zapad i Istok ujediniti, podsetio je i na 25. april 1945. godine kada su sovjetski i američki vojnici na Elbi, rame uz rame, oslobađali svet od nacizma.

"Ruski i američki veterani pamte da su bili ratni drugovi. Nadam se da duh Elbe, neće ostati samo simbol, već da će pomoći da zaista poboljšamo situaciju u svetu", naglasio je ambasador.

image