Svet

Anti-NATO protesti u Francuskoj: Građani protiv EU i naoružavanja Ukrajine

Širom Francuske održani su mitinzi protiv NATO bloka koji predvode SAD i isporuke oružja Ukrajini

Masovni protesti protiv članstva Francuske u NATO-u i njene kontinuirane podrške Kijevu, održani su u nedelju u Parizu i na drugim lokacijama širom zemlje.

Demonstracije se održavaju drugi vikend zaredom u organizaciji desničarske partije "Patrioti" na čelu sa Florijanom Filipoom, bivšim zamenikom lidera "Nacionalnog okupljanja" Marin Le Pen.

"Nacionalni marš za mir", prema rečima Filipoa, privukao je još više učesnika nego prošle nedelje, kada se na ulicama francuske prestonice okupilo oko 10.000 građana, dok je širom zemlje održano još 30-ak manjih anti-NATO protesta.

Demonstranti su marširali ulicama Pariza, noseći transparente sa natpisom:"Za mir".

Pozvali su na povlačenje Francuske iz NATO-a i Evropske unije, kao i na zaustavljanje isporuke oružja Ukrajini.

Na meti nezadoljnih građana bio je i predsednik države Emanuel Makron, kome su skandirali "Makron napolje!".

Nakon marša, demonstranti su održali skup koji je predvodio Filipo, koji je snimljen kako zajedno sa svojim pristalicama gužva i cepa zastave NATO-a i EU. On je snimak događaja podelio na društvenim mrežama.

Desničarski orijentisani političar od prošle jeseni aktivno organizuje proteste protiv francuskog članstva u NATO i EU.

Između 2012. i 2017. bio je zamenik šefa najveće opozicione partije u Francuskoj "Nacionalnog okupljanja", koju je do prošle godine predvodila Marin Le Pen. Nakon što je napustio tu partiju, 41-godišnji političar osnovao je sopstvenu.

Francuska je među najvećim pristalicama Kijeva u aktuelnom sukobu sa Rusijom. Dok je Makron u više navrata pozivao na diplomatsko rešavanje konflikta, Pariz je aktivno isporučio Ukrajini raznovrsno oružje, uključujući oklopna vozila i savremene samohodne haubice.

Protesti i u Briselu i Berlinu

U nedelju se u Briselu oko 1.600 ljudi pridružilo protestu u organizaciji platforme "Evropa za mir i solidarnost", koji je osudio rat u Ukrajini, ali je pozvao da se za okončanje sukoba i postizanje trajnog mira koriste "sva diplomatska sredstva", prenosi Tanjug.

Demonstranti, koji su pozvali na deeskalaciju i kritikovali NATO, a neki učesnici su rat u Ukrajini nazvali "ratom između NATO-a i Rusije".

U Berlinu je oko 13.000 Nemaca protestovalo protiv daljih isporuka oružja Ukrajini, dok je putem onlajn peticije 688.000 uputilo sličan poziv.

Protest su organizovale levičarska političarka Sara Vagenkneht iz Evropske levice i feministkinja Alis Švarcer.

"Ukrajina može da dobije pojedinačne bitke - uz podršku Zapada. Ali ne može da dobije rat protiv najveće nuklearne sile na svetu", navodi se u manifestu objavljenom na sajtu gde se potpisivala peticija i gde se kancelar Olaf Šolc pozvao da "prekine dalju isporuku oružja".

Demonstracije u Berlinu, na kojima su učestvovale i neke vodeće ličnosti krajnje desnice, kao što je izdavač Jirgen Elseser, oštro su kritikovali predstavnici nemačke vlade, kao i najveće opozicione stranke CDU.

image