Ekonomija

Inflacija u Francuskoj nastavlja da raste

U drugoj ekonomiji Evrope cene energije porasle za 16,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu
Inflacija u Francuskoj nastavlja da rasteGetty © Hannibal Hanschke/Getty Images

Cene robe široke potrošnje u Francuskoj porasle su za šest odsto u januaru u odnosu na prethodnu godinu, ukazuju podaci francuskog Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomska istraživanja (INSEE).

Porast u indeksu potrošačkih cena (CPI) podstaknut je ubrzanjem poskupljenja namirnica, koje su porasle za 13,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kao i cena energije koje su porasle za 16,3 odsto. Porast cena industrijskih proizvoda i usluga je usporen, navodi se u izveštaju INSEE.

Izveštaj je takođe pokazao da su desezonirane cene za potrošače porasle za 0,8 odsto za mesec dana.

Osnovna stopa, koja isključuje artikle sa promenljivim cenama kao što su neprerađena hrana i energija, porasla je na 5,6 odsto u januaru, dok je u decembru iznosila 5,3 odsto. Sa druge strane, CPI je porastao za 0,4 odsto na mesečnom i 7 odsto na godišnjem nivou.

Prema prognozi Banke Francuske, inflacija u zemlji će dostići vrhunac u prvoj polovini 2023. nakon čega će postepeno usporiti na oko dva odsto do kraja 2024. godine.

U decembru je objavljeno da su francuski proizvođači hrane tražili od prodavaca da podignu cene proizvoda za 15 do 25 odsto 2023. godine usled inflacije i rastućih troškova proizvodnje.

Ekonomisti očekuju da će inflacija u zemlji početi da jenjava kada cene energenata budu prestale da rastu. Ministar finansija Bruno le Mer rekao je da je glavni ekonomski prioritet zemlje smanjenje cena energije i rastuće inflacije.

image