Svet

Makron: Zapad mora da obnovi dijalog sa Rusijom, bez toga nema mira u Evropi

Rusija će uvek biti deo Evrope, a Zapad mora da nauči kako da reši "rusko pitanje", poručio je predsednik Francuske Emanuel Makron na sednici Minhenske bezbednosne konferencije
Makron: Zapad mora da obnovi dijalog sa Rusijom, bez toga nema mira u Evropiwww.globallookpress.com © Sven Hoppe/dpa

Zapadni svet mora da nađe "snagu i hrabrost" da izgradi dijalog sa Rusijom, bez čega mir u Evropi nije moguć, ali za to i dalje nije došlo vreme, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron na sednici Minhenske bezbednosne konferencije.

"Niko od nas ne može da promeni geografiju Rusije. Ona će uvek ostati deo Evrope. Naša dilema je to što na kontinentu nikada neće biti pouzdanog i potpunog mira dok ne naučimo kako da rešimo 'rusko pitanje'", poručio je Makron.

Predsednik Francuske je istakao smatra da i dalje nije došlo vreme za mirovne sporazume sa Rusijom. 

"Potrebna nam je snaga i hrabrost da ponovo otvorimo dijalog sa Rusijom kako bismo pronašli održivo rešenje, ali je jasno da danas nije vreme za dijalog", dodao je Makron.

On je takođe istakao da Francuska, zajedno sa partnerima u Nemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji, želi da organizuje konferenciju o evropskom sistemu protivraketne odbrane.

"Želim da zajedno sa partnerima u Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i svima koji žele da se pridruže, u Parizu organizujemo konferenciju o evropskom sistemu protivraketne odbrane uz učešće proizvodnih kompanija EU koje imaju konkretna rešenja, ali prvo od svih, posvećenih strateškim pitanjima", rekao je Makron.

image