Svet

"Vzgljad": Moguć napad na Turski tok, stručnjaci zabrinuti

Turska vojska je svesna opasnosti, mornarica pojačala kontrolu posle sabotaže Severnog toka
"Vzgljad": Moguć napad na Turski tok, stručnjaci zabrinutiwww.globallookpress.com © Ali Aksoyer/ZUMAPRESS.com

Stejt department je prošle nedelje izdao saopštenje u kojem se navodi da Sjedinjene Države nemaju veze sa sabotažom gasovoda "Severni tok", kao i da je Vašington spreman da to ponovi na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

Odgovarajući na pitanje da li bi UN trebalo da budu uključene u istragu incidenta, portparol ministarstva spoljnih poslova SAD Ned Prajs rekao je da se eksplozija dogodila van teritorije Sjedinjenih Država, te da partneri u čijim vodama se eksplozija dogodila treba da sprovedu istragu.

Zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin uzdržao se od direktnog optuživanja Sjedinjenih Država za umešanost u napad, ali je ukazao da su svi zapadni mejnstrim mediji odjednom zanemeli nakon što je novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš detaljno opisao na koji način su SAD digle u vazduh ruski gasovod.

Komentarišući Heršovo pisanje, Vengbin je pozvao na nepristrasnu istragu sabotaže gasovoda, dok je Rusija napad na gasovod okarakterisala kao akt međunarodnog terorizma. 

U međuvremenu, otkrića američkog novinara izazvala su zabrinutost stručnjaka za sudbinu Turskog toka jer je motiv jasan: prekinuti isporuku gasa iz Rusije u Zapadnu Evropu, zbog čega se može izvesti zaključak da je naredni korak sabotaža "Turskog toka". 

Inače, "Gasprom" je od početka februara povećao isporuke u Evropu, pa je tako Turski tok nadmašio količinu gasa koja se izvozi preko Ukrajine. Upravo zbog toga, stručnjaci upozoravaju da bi i "Turski tok" mogao da bude u opasnosti.

SAD koriste ukrajinsku krizu protiv Evrope

Profesor na Univerzitetu u Istanbulu Mehmet Perinček podseća za "Vzgljad" da su se SAD i Ukrajina pre četiri godine dogovorile da koordinišu svoje napore u pokušaju zaustavljanja izgradnje druge linije "Turskog toka".

"Odgovarajući protokol potpisali su državni sekretar Majk Pompeo i ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin koji je posetio Vašington u novembru 2018. godine. Tekst ovog dokumenta je lako pronaći na sajtu Bele kuće. Logično je pretpostaviti da Kijev i Vašington i danas slede takav cilj. U prvim godinama pokušavali su da zaustave 'tok' čisto političkim sredstvima, ali su nedavno pribegli nasilnim metodama. Kako je ranije objavljeno, teroristi kijevskog režima pokušali su prošle jeseni da dignu u vazduh gasovod ka Turskoj", navodi Perinček.

Dodaje da Amerikanci sada koriste ukrajinsku krizu, ne samo protiv Rusije, već i protiv Evrope.

"Oni žele da liše Evropu ruskog prirodnog gasa i tako povećaju zavisnost od SAD. Trenutno prodaju svoj prirodni gas preko okeana, koji je četiri puta skuplji od ruskog. Obim je manji, cena je veća, a logistika je mnogo komplikovanija. Ali EU to ipak kupuje", tvrdi turski profesor.

Perinček ne isključuje mogućnost da bi u bliskoj mogućnosti moglo da dođe do napada na "Turski tok" ili "Plavi tok", gasovod manjeg kapaciteta kojim se od 2003. takođe izvozi ruski gas u Tursku.

"Takav napad bi bio poput bombardovanja Ankare. U svakom slučaju, Ankara će žestoko braniti svoje interese. Pogotovo sada kada ceo svet pati zbog energetske krize i Turska ne može sebi da priušti da bez tih dragocenih gasovoda", napominje politikolog.

Turski list "Hurijet" piše da bi oštećenje "Turskog toka" ugrozilo interese Ankare i lišilo Tursku njenog statusa najvećeg energetskog čvorišta na Bliskom istoku. Dodaje se da će SAD po svaku cenu pokušati da sabotiraju gasovod koji povezuje Rusiju sa Evropom preko Turske.

Američki časopis "Nešnel intrest" objavio je krajem prošle godine kolumnu Majkla Rubina koji je pozvao da se nakon Severnog napadne i Turski tok jer je reč o jedinom gasovodu kojim ruski gas stiže u Evropu, a grčki mediji upozorili su da Rubin ima veze sa donosiocima odluka u Vašingtonu. 

Turska vojska svesna opasnosti

Prema informacijama turskog lista "Evrensel", samo nekoliko sati nakon eksplozija na "Severnom toku", turska kontraobaveštajna služba povećala je mere bezbednosti u blizini "Turskog toka".

Mornarica je pojačala kontrolu kontrolu pomorskih delova energetske infrastrukture zemlje, uključujući neutralne vode. Pored toga, objavljena je namera da se u roku od mesec dana formira posebna jedinica.

Eksperti ne isključuju da će Vašington u slučaju još jedne prirodne katastrofe pokušati da uništi "Turski tok". 

Sjedinjene Države bi mogle da napadnu gasovod pod maskom još jednog zemljotresa, rekao je vojni analitičar Vladimir Prohvatilov. 

"Po mom mišljenju, bezbednosti cevovoda treba posvetiti više pažnje", navodi on. 

image