Svet

"Rajnmetal": Berlin nezaštićen nakon slanja dva PVO sistema Ukrajini

Sistemi "skajneks" i "skajrejndžer" bili su namenjeni odbrani nemačke prestonice
"Rajnmetal": Berlin nezaštićen nakon slanja dva PVO sistema Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Nemačka šalje dva sistema protivvazdušne odbrane u Kijev, što je potez koji bi mogao da ostavi Berlin nezaštićenim, rekao je Armin Paperger, generalni direktor vodećeg nemačkog proizvođača oružja "Rajnmetal".

Nemačka vlada je naručila sisteme "skineks" i "skajrejndžer" kako bi štitili vazdušni prostor iznad Berlina, rekao je Paperger. Dva sistema koštaju oko 200 miliona evra i biće poslata u Kijev tokom godine.

"Imali smo dva kompletna sistema koji su sigurno mogli da brane Berlin", rekao je Paperger, a prenele su RIA Novosti. Prema rečima generalnog direktora, četiri sistema bi bila dovoljna da zaštite Berlin, ali sada će njihov broj biti neadekvatan.

Proteklog vikenda hiljade ljudi okupilo se u Berlinu pozivajući kancelara Olafa Šolca da "zaustavi eskalaciju u isporuci oružja".

Nemačka je takođe krajem januara obećala Ukrajini tenkove zapadne proizvodnje, uključujući svojih 14 "leoparda", kao i da će raditi sa partnerima na stvaranju dva oklopna bataljona sa po 30 tenkova. Kako - budući da je svega trećina tenkova u Bundesveru operativna - Berlin nije objasnio.

Slično kao Nemačka koja podriva sopstvenu zaštitu zarad solidarnosti sa Ukrajinom, Danska je u januaru odlučila da pošalje svojih 19 haubica "cezar" francuske proizvodnje u Kijev, ugrožavajući sopstvene odbrambene sposobnosti. Artiljerijski sistemi su bili ključna komponenta danskog plana za postavljanje teške pešadijske brigade.

Zvaničnici u nekim državama NATO-a upozorili su da bi konstantno snabdevanje Ukrajine oružjem i municijom u tako ogromnim razmerama na kraju Zapad koštalo njegove sopstvene odbrambene sposobnosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u više navrata upozoravao da pružanje vojne pomoći Kijevu neće promeniti tok sukoba, već će umesto toga "produžiti patnje ukrajinskog naroda".

image
VV inauguration
banner