Svet

Ukrajinski piloti stigli u SAD, stav Vašingtona o isporuci F-16 nepromenjen

Portparolka Bele Kuće Karin Žan-Pjer poručila da dolazak ukrajinskih pilota u SAD ne utiče na prethodne izjave predsednika Džozefa Bajdena
Ukrajinski piloti stigli u SAD, stav Vašingtona o isporuci F-16 nepromenjenGetty © Ethan Miller/Getty Images

Vašington i dalje ne namerava da isporučuje borbene avione F-16 Kijevu, uprkos dolasku ukrajinskih vojnih pilota na obuku, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Kako izveštavaju američki mediji, dva ukrajinska pilota stigla su u SAD kako bi se ocenila mogućnost preobuke za upravljanje američkim letelicama. 

"Predsednik se već izjasnio povodom F-16, kao što znate. Ništa se nije promenilo od tada. Još ništa nije planirano", rekla je Žan-Pjer na brifingu za novinare, prenose "RIA novosti".

Predsednik SAD Džozef Bajden prethodno je isključio mogućnost slanja borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, rekavši da to ne bi imalo smisla kada se imauvidu situacija na terenu. 

Ruski zvaničnici su u više navrata osudili kontinuiranu vojnu pomoć koju SAD pružaju Kijevu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da isporuke oružja Ukrajini neće ubrzati put ka mogućim pregovorima, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio da su SAD i NATO kontinuiranim slanjem naoružanja u Ukrajinu i obučavanjem ukrajinskih vojnika u NATO zemljama postale direktno umešane u sukob.

image
VV inauguration
banner