Svet

Bajden ne da avione: Zelenskom nisu potrebni F-16

Predsednik Sjedinjenih Država izjavio je da će Kijevu slati ono "što iskusna američka vojska misli da mu je sada potrebno", a prethodno je rekao da kineski plan za rešavanje sukoba u Ukrajini odgovara samo Rusiji
Bajden ne da avione: Zelenskom nisu potrebni F-16© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da za sada odbacuje mogućnost isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Tokom intervjua lidera SAD na televiziji "Ej-Bi-Si" zamolili su ga da prokomentariše sve češće pozive ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se Kijevu isporuče ratni avioni zapadne proizvodnje.

"Vidite, mi mu šaljemo ono što naša iskusna vojska misli da mu je sada potrebno. Potrebni su mu tenkovi. Treba mu artiljerija. Potrebna mu je protivvazdušna odbrana, uključujući još jedan HIMARS", izjavio je Bajden i dodao da to američko oružje ima za cilj da Ukrajini omogući "da postigne napredak ovog proleća i ovog leta, kasnije i u jesen", objasnio je on.

"(Zelenskom) sada nisu potrebni F-16. Ne postoji razlog na osnovu kojeg bismo im sada, prema proceni naše vojske, obezbedili F-16", rekao je Bajden.

Međutim, izjavio je i da Vašington ne može da zna šta bi Kijevu moglo zatrebati za "godinu, dve ili tri od sada".

Na pitanje novinara programa na "Ej-Bi-Siju" Dejvida Mjura da li on rukovodi potencijalnim snabdevanjem aviona, Bajden je rekao: "Za sada to isključujem."

Bajden ranije nije želeo da odgovori novinarima o čemu je razgovarao sa Zelenskim budući da se radilo o "privatnom razgovoru", dok je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio za "Si-En-En" da borbeni avioni "nisu ključna sposobnost" ukrajinske vojske u ovom trenutku, odnosno da su "F-16 pitanje za dugoročnu odbranu Ukrajine", te da su o tome razgovarala dva predsednika.

Bajden o kineskom planu za Ukrajinu

Tokom intervjua za "Ej-Bi-Si" američki predsednik je upitan i kako ocenjuje kineski plan "koji su pozdravili u Moskvi".

"Ako ga Putin pozdravlja, kako može da bude dobar? Ne šalim se, biću potpuno iskren: u tom planu nisam video ništa što bi ukazivalo na to da bi njegova realizacija koristila bilo kome drugom osim Rusiji", rekao je Bajden.

Takođe, dodao je, da ideja da će "Kina pregovarati za Ukrajinu o ishodu rata koji je potpuno nepravedan jednostavno nije racionalna".

Lider SAD je kazao i da ne očekuje da će Kina pružiti Rusiji značajnu vojnu pomoć za vođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Ne očekujem to. Ne očekujem od Kine bilo kakvu veliku inicijativu o pitanju isporuke oružja Rusiji", precizirao je Bajden.

image
Inauguracija predsednika Rusije
banner