Svet

Zapadni zvaničnici: Kineski mirovni predlog neprihvatljiv, daje prednost Rusiji

Predstavnici vodećih zapadnih zemalja gotovo su jednoglasno odbacili mirovni predlog Kine, koju optužuju da "nije nepristrasni medijator"
Zapadni zvaničnici: Kineski mirovni predlog neprihvatljiv, daje prednost Rusiji© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Uporedo sa izjavama generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da ta alijansa nema poverenja u Kinu kao posrednika jer nije osudila Specijalnu vojnu operaciju, i drugi zapadni zvaničnici brzo su odbacili kineski mirovni predlog, prenosi "Blumberg".

Nekoliko tačaka koje su Kinezi predložili bi, ukoliko bi bile primenjene, predstavljale "jasne prednosti za predsednika Rusije Vladimira Putina", navodi američki portal.

To uključuje pozive na obustavu ratnih dejstava, kao i ukidanje sankcija koje nisu uvedene u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija, u kom Rusija ima pravo veta.

Predlog je "u samom načelu neprihvatljiv za SAD i većinu evropskih zemalja", rekao je analitičar "Jurejža grupe" Nil Tomas.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan kazao je za Si-En-En da je predlog "trebalo da se završi nakon prve tačke", koja poziva na "poštovanje suvereniteta svih država".

"Rat bi mogao da se okonča sutra, ukoliko bi Rusija prestala da napada Ukrajinu i povukla svoje trupe", rekao je Salivan i dodao: "Ukrajina nije napala Rusiju. NATO nije napao Rusiju. SAD nisu napale Rusiju. Ovo je rat protiv Ukrajine koji je Putin sam izabrao."

Slične poruke poslala je i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja se obratila Generalnoj skupštini UN.

"Mi već imamo mirovni predlog, on se zove Povelja Ujedinjenih nacija", rekla je ona i dodala: "Zato je put ka miru veoma jasan: Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine. Rusija mora da prestane sa bombardovanjem. Rusija mora da se vrati Povelji UN".

Kineski predlog je u pitanje doveo i predsednik Nemačke Frank-Volter Štajnmajer, koji je rekao da je "upitno da li Kina želi da igra konstruktivnu ulogu".

"Svaki konstruktivni predlog koji će nas dovesti bliže miru je dobrodošao. Ali da li Kina želi da igra takvu konstruktivnu ulogu je upitno", rekao je on.

Nemački predsednik je rekao i da bi "lažni mir samo nagradio Putinovu krađu teritorije, dok ljudi na tim teritorijama bili ostavljeni na milosti i nemilost okupatorima".

Predsednica Evropske komisije nije u startu odbacila kineski predlog, ali je rekla da će EU "uzeti u obzir pozadinu prijateljskih odnosa Kine i Rusije".

"EU će proučiti dokument o rešavanju sukoba u Ukrajini koji je predložila Kina, ali uzeti u obzir pozadinu prijateljskih odnosa Kine sa Ruskom Federacijom", rekla je ona.

Reakcije iz Ukrajine bile su daleko blaže, pošto Kijev od početka sukoba pokušava da izbegne da isprovocira Kinu.

"Nisam još video dokument. Prerano je pričati o dokumentu. Generalno, činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini i da postoje neki signali je veoma dobra stvar", rekao je Zelenski u Kijevu, nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, prenose agencije.

Letonski predsednik Egils Levits smatra da kineski plan za rešavanje sukoba ne uključuje ništa što bi Kijev mogao da prihvati.

"Kineski ministar spoljnih poslova je pre dve nedelje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sugerisao da će Kina izaći sa mirovnim planom. Saznali smo taj plan i čini se da u njemu nema ničega što bi Ukrajina mogla da prihvati. Tako da će Ukrajina morati da prouči ovaj plan, ali smatram da neće biti rešenja zasnovanog na njemu", rekao je Levits u intervjuu za "Blumberg".

Slične poruke poslala je i otpravnica poslova u ukrajinskoj ambasadi u Pekingu Žana Leščinska.

"Naravno da bi voleli da vidimo Kinu na našoj strani", rekla je ona i dodala: "U ovom trenutku, mi vidimo da Kina ne podržava ukrajinske napore, ali se nadamo da će oni urgirati da Ruska Federacija obustavi rat i povuče svoje trupe sa ukrajinske teritorije."

Skepticizam u evropskim i severnoameričkim prestonicama bio je prisutan i pre nego što je Peking objavio detalje svog mirovnog predloga, pošto mnogi na Zapadu Kinu ne smatraju "nepristrasnim posrednikom", navodi "Blumberg".

"To nije mirovni plan, već dokument u kom se definiše kineska pozicija", rekao je ambasador EU u Pekingu Horhe Toledo.

Nedugo nakon objave kineskog predloga, jedan neimenovani evropski diplomata izjavio je da Kina nije sprovela "šatl diplomatiju", koja je neophodna pre sastavljanja prihvatljivog mirovnog plana, prenosi američki portal.

Kineski predlog je zato "mrtvorođen", rekao je on.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin odgovorio je na kritike i rekao da predlog pokazuje da je "Kina posvećena mirovnim pregovorima".

I pored činjenice da kineski predlog nije našao razumevanje u zapadnim državama, mnogi u njima 'brinu da bi on mogao da privuče pažnju' zemalja u razvoju, koje su odbile da uvedu sankcije Rusiji, piše "Blumberg".

Kineska inicijativa najavljena je nedugo nakon što je brazilski predsednik Ignasio Lula da Silva najavio da je spreman da posreduje u pregovorima o okončanju sukoba, pokazujući da su mnoge zemlje tzv. globalnog juga zabrinute da bi njegovo produženje moglo da ima značajne negativne posledice na svetsku ekonomiju.

image