Svet

Kongres odbio predlog za povlačenje vojske SAD iz Sirije

"SAD nemaju šta da traže u Siriji. Mi nismo bliskoistočna sila", rekao je republikanac i pristalica Donalda Trampa Met Gec, koji je zakon o povlačenju i predložio, u obraćanju Predstavničkom domu nakon što je predlog odbijen
Kongres odbio predlog za povlačenje vojske SAD iz SirijeGetty © Drew Angerer/GettyImages

Američki poslanici odbili su nacrt zakona koji bi podrazumevao povlačenje svih američkih trupa iz Sirije, odlučivši umesto toga da nastave višegodišnju vojnu okupaciju uprkos ponovljenim prigovorima vlade u Damasku, koja je osudila prisustvo američke vojske kao nelegalno.

Iako je pored 47 republikanaca za nacrt koji su predložili "crveni" glasalo i 56 demokrata, protiv je glasao 321 poslanik iz obe stranke.

Nacrt zakona je prošlog meseca predstavio republikanac i pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Met Gec. Zakon bi obavezao predsednika Džozefa Bajdena da u roku od šest meseci povuče 900 američkih vojnika koji su još uvek razmešteni u Iraku.

Nakon glasanja, Gec je oštro kritikovao poslanike iz obe stranke, tvrdeći da Kongres nikada nije ni odobrio vojnu akciju u Siriji.

"SAD nemaju šta da traže u Siriji. Mi nismo bliskoistočna sila. Pokušali smo da izgradimo demokratiju od peska, krvi i arapskih milicija", rekao je Gec u Predstavničkom domu, i ukazao da se ponovo pokazalo kako vojno prisustvo SAD nije smanjilo "haos" u zemlji.

"Upravo ono često izaziva haos - baš taj haos koji zatim dovodi do terorizma. Iako je današnje glasanje možda propalo, moja borba da okončam zauvek ratove i vratim naše trupe kući tek je počela", najavio je Gec.

Razlog za nevoljnost povlačenja vojske - teroristi, ili nafta?

Protivnici Rezolucije o ratnim snagama izrazili su bojazan da bi povlačenje SAD moglo značiti ponovnu pojavu terorističkih grupa u regionu. Demokrata Gregori Miks je tvrdio da bi bilo "preuranjeno" povući vojsku u ovom trenutku, iako ne podržava "neograničeno" razmeštanje američke vojske.

Miks nije predložio alternativni vremenski okvir tokom kojeg bi američke snage trebalo da napuste zemlju, iako vojska SAD okupira sirijsku teritoriju - a SAD eksploatišu sirijsku naftu - već skoro deceniju, uprkos ponovljenim glasnim protestima vlade u Damasku.

Iako Kongres nikada nije odobrio razmeštanje trupa u Siriji, tri uzastopna predsednika SAD su tvrdila da vojna ovlašćenja izdata nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. podržavaju to. Prema istraživačkoj službi kongresa, isto opravdanje je korišćeno za više od 40 američkih vojnih operacija u najmanje 19 zemalja širom sveta koje su pokrenute od 2001. godine.

image