Svet

Si-En-En: SAD poslale još jedan dron da nadleda pretragu svoje pale letelice

Neki zvaničnici Pentagona veruju da će zaustavljanje letova američkih bespilotnih letelica iznad Crnog mora imati negativan uticaj na prikupljanje obaveštajnih podataka u vezi sa krizom u Ukrajini
Si-En-En: SAD poslale još jedan dron da nadleda pretragu svoje pale leteliceGetty © Photo by US Defense Department European Command via Getty Images

Sjedinjene Države procenjuju izvodljivost sprovođenja izviđačkih misija korišćenjem bespilotnih letelica u regionu iznad Crnog mora, prenosi Si-En-En.

Kako se navodi, Pentagon "razmatra cenu i izvodljivost" takvih letova nakon incidenta sa bespilotnom letelicom MK-9 američkog vazduhoplovstva, koja se 14. marta srušila u međunarodnim vodama Crnog mora.

Kako naglašava Si-En-En, američka vojska proučava rute letenja svojih dronova i procenjuje kako da smanji rizik od vojne konfrontacije sa Rusijom.

Neki zvaničnici Pentagona veruju da će zaustavljanje letova američkih bespilotnih letelica iznad Crnog mora imati negativan uticaj na prikupljanje obaveštajnih podataka u vezi sa krizom u Ukrajini. Američka televizija dodaje da SAD "imaju alternativne opcije za prikupljanje podataka pomoću satelita".

Naglašavaju da letovi dronova neće biti zaustavljeni za vreme trajanja analize. Kako se ocenjuje, nakon incidenta sa MK-9, američka vojska je poslala sličnu bespilotnu letelicu da prouči područje incidenta. Osim toga, naglašava Si-En-En, pozivajući se na izvore, u narednim danima SAD planiraju da pošalju još jedan dron u region Crnog mora.

Podsetimo, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, sredstva kontrole Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zabeležila su u utorak ujutro let američke bespilotne letelice MK-9 iznad područja poluostrva Krim.

Kako se ističe, američki dron je leteo sa isključenim transponderom i narušio granicu regiona, zbog čega su podignuti ruski lovci.

"Usled oštrog manevrisanja američki dron je izgubio kontrolu i visinu, i sudario se sa vodenom površinom", istakli su u ruskom Ministarstvu odbrane.

image