Svet

Tramp ponovo na Fejsbuku i Jutjubu: "Vratio sam se"

Povratak naloga bivšeg predsednika SAD na društvene mreže biće važan alat za njegovu kampanju 2024. kako bi doprla do što više birača
Tramp ponovo na Fejsbuku i Jutjubu: "Vratio sam se"© Tanjug/Facebook via AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp objavio je prvi post na Jutjubu i Fejsbuku pošto su mu vraćeni nalozi na ovim platformama posle dvogodišnje blokade, tj. posle upada njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021.

Objave na njegovoj Fejsbuk stranici i Jutjub kanalu, pod nazivom "Vratio sam se!", prikazuju isti video Si-En-Ena koji objavljuje Trampovu pobedu na predsedničkim izborima protiv kandidata demokrata Hilari Klinton 2016. Zatim se na ekranu pojavljuje natpis "Tramp 2024 – Učinimo Ameriku ponovo velikom".

"Izvinite što ste čekali", kaže Tramp na snimku.

Trampu su sada aktivni nalozi i na Jutjubu, Fejsbuku, Instagramu, ranije mu je vraćen nalog i na Tviteru, na kome doduše još nije ništa objavio.

Vrlo značajno ako se ima u vidu da je Tramp pokrenuo svoju predsedničku kampanju 2016. koristeći upravo društvene mreže. Njegov povratak na iste otvara mu velika vrata za prikupljanje političkih poena u još jednoj trci za predsednika 2024, dok na pomenutim platformama u zbiru ima čak 146 miliona pratilaca.

"Pažljivo smo procenili rizik od nasilja u stvarnom svetu, dok smo razmatrali o tome da glasači treba ravnopravno da čuju glavne kandidate uoči izbora", navela je kompanija "Jutjub" u tvitu, objašnjavajući zašto je Trampu vratila nalog.

Trampov portparol kampanje rekao je još u januaru za "Foks njuz didžital" da će povratak na Fejsbuk "biti važan alat za kampanju 2024. kako bi doprla do birača".

Bivši predsednik SAD je krajem 2021. osnovao društvenu mrežu "Trut sošl" preko koje je komunicirao s pristalicama tokom blokade naloga na Tviteru, Fejsbuku, Instagramu i Jutjubu.

image