Svet

NATO protiv Trampa: "Mogao bi da sabotira rat", strahuje Anders Fog Rasmusen

Pobedio ili ne, Trampova nominacija mogla bi da naškodi američkoj podršci Ukrajini, kaže Anders Fog Rasmusen.
NATO protiv Trampa: "Mogao bi da sabotira rat", strahuje Anders Fog Rasmusen© Tanjug/AP Photo/Ron Johnson

Bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ne očekuje da će Donald Tramp pobediti na predsedničkim izborima u SAD, ali bi njegova republikanska nominacija mogla da ugrozi podršku Ukrajini.

"Njegov prtljag je pretežak, previše kontroverzan", rekao je Rasmusen za "Politiko" ali je dodao da se i dalje se plaši Trampa.

Ono što ga više uznemiruje od ideje da se Tramp vrati u Belu kuću je daleko verovatniji scenario: Tramp kao predsednički kandidat Republikanske partije.

Bivši šef NATO, koji radi kao savetnik ukrajinske vlade, veruje da bi Trampova kandidatura mogla da "sabotira" sukob u Ukrajini.

Samom pobedom na republikanskoj nominaciji Tramp bi mogao da razbije dvostranačku podršku Ukrajini, smatra Rasmusen i podseća da je Tramp naklonjen Rusiji i da bi njegova politika prema Ukrajini bila "napuštanje".

"Ako Tramp bude nominovan to će biti geopolitička katastrofa, jer bi u kampanji njegov uticaj bio destruktivan", rekao je Rasmusen i objasnio da bi Trampova predsednička trka otežala obezbeđivanje nastavka podrške Kongresa Kijevu.

Već sada, primećuje Rasmusen, istraživanja javnog mnjenja pokazuju "slabljenje podrške Ukrajini" u Sjedinjenim Državama, a Trampova nominacija bi to mogla da ubrza.

"Sama činjenica da je njegovo razmišljanje privlačno određenom elementu, određenom segmentu američke javnosti, gurnuće američku politiku u pogrešnom pravcu", rekao je Rasmusen.

"Stvarno se nadam da će se republikanci sabrati", dodao je on. "Nadam se, rekao bih ne samo iz evropske, već i iz globalne perspektive, da će republikanci nominovati kandidata koji je mnogo više vezan za američko globalno vođstvo od Trampa i trampista."

Postoji samo nekoliko kandidata u republikanskoj trci koji odgovaraju tom opisu. Najperspektivniji bi mogao da bude Majk Pens, bivši potpredsednik koji je intenzivno pozivao na pomoć Ukrajini. Niki Hejli, bivša ambasadorka u UN, podržala je slanje oružja Ukrajini.

Trampov glavni rival sa desne strane, guverner Foride Ron DeSantis, stoji uz Trampa kada je reč o Ukrajini, osuđujući Bajdenovu "politiku blanko čekova" i velikodušne pomoći.

Ankete ipak pokazuju pad podrške slanju pomoći Kijevu i Rasmusen, koji vredno lobira za Ukrajinu po Vašingtonu, sada pokušava da iscedi taj "entuzijazam američkih glasača za rat", pozivanjem da se Ukrajincima daju borbeni avioni, rakete većeg dometa i drugo oružje kojem se Bajden protivi.

Uveren je, kaže, da će američki predsednik poslati Ukrajini ratne avione i dodaje da je to samo "pitanje vremena".

"Blagosloveni smo", kaže Rasmusen, "što imamo pravog internacionalistu i globalistu u Beloj kući."

image