Svet

Kirbi: Nema naznaka da se sprema protest Trampovih pristalica

Tramp je na svojoj društvenoj mreži "Trut soušal" u subotu rekao da očekuje da će biti uhapšen u utorak, napisavši: "Protestujte, vratite našu državu"
Kirbi: Nema naznaka da se sprema protest Trampovih pristalicawww.globallookpress.com © Julia Nikhinson/Keystone Press Agency

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u nedelju da nema naznaka da se Bela kuća priprema za nasilne proteste pristalica Donalda Trampa nakon što je bivši predsednik rekao da očekuje da će biti uhapšen.

Tramp je u subotu pozvao pratioce na društvenim mrežama na proteste, tvrdeći da ga je "nezakonito curenje informacija" iz kancelarije okružnog tužioca Menhetna navelo da veruje da će biti uhapšen.

Kirbi se osvrnuo na situaciju tokom pojavljivanja u emisiji "Foks njuz sandej", rekavši da nije svestan bilo kakvog potencijalnog nasilja u vezi sa Trampovim pozivom na proteste.

"Uvek pratimo situaciju najbolje što možemo. Očigledno ne želimo da bilo kakva aktivnost postane nasilna, sigurno ništa u meri u kojoj smo videli 6. januara. Pažljivo pratimo ovu situaciju", rekao je on.

Upitan da li je zabrinut za bezbednost Bele kuće, Kirbi je istakao da nije upoznat sa naznakama da se sprema protest nakon Trampovog poziva.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži "Trut soušal" u subotu rekao da očekuje da će biti uhapšen u utorak, napisavši: "Protestujte, vratite našu državu". 

Okružno tužilaštvo Menhetna navodno se sprema da podigne optužnicu zbog tajne isplate novca koje je Tramp navodno izvršio kao predsednički kandidat 2016. godine.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega počela je ranije ove godine da predstavlja dokaze velikoj poroti koja istražuje uplatu od 130.000 dolara koju je Majkl Koen, Trampov bivši lični advokat i posrednik, dao porno zvezdi Stormi Danijels u danima Trampove kampanje 2016. godine.

image