Svet

Republikanci šokirani krivičnim gonjenjem Trampa: Duboko smo uznemireni

Za Majka Pensa pomisao o podizanju optužnice protiv bivšeg predsednika SAD je duboko uznemirujuća, dok Kevin Makarti to vidi kao "neviđenu zloupotrebu moći državnog tužioca"
Republikanci šokirani krivičnim gonjenjem Trampa: Duboko smo uznemireni© Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Vodeći republikanci, uključujući i neke moguće rivale Donalda Trampa za predsedničku nominaciju za izbore 2024, pružili su podršku bivšem američkom predsedniku iz redova Republikanske stranke nakon što je on objavio da mu uskoro preti hapšenje.

"Pomisao o podizanju optužnice protiv bivšeg predsednika SAD za mene je duboko uznemirujuća, kao što je i za desetine miliona Amerikanaca", rekao je nekadašnji potpredsednik Majk Pens, mogući Trampov rival i jedan od onih republikanaca sa kojima Tramp ima brojna neslaganja.

Prenoseći njegovu izjavu, agencija AP zaključuje da mogući protivkandidati žele da uvere glasače da je vreme da se odvoje od bivšeg predsednika, ali moraju da prihvate činjenicu da on ostaje najpopularnija figura u stranci.

Među onima koji su stali u odbranu Trampa je i predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti koji je rekao da bi moguća optužnica bila "neviđena zloupotreba moći državnog tužioca koji dozvoljava da nasilni kriminalci budu na slobodi dok sprovodi političku osvetu" protiv Trampa.

Makarti je dodao da će naložiti da nadležni komitet Predstavničkog doma ispita da li se "državni novac koristi za podrivanje naše demokratije mešanjem u izbore sa politički motivisanim sudskim gonjenjima". Ističe se da predsedavajući Predstavničkog doma nije prihvatio Trampovu kampanju za Belu kuću, ali da mu je bivši predsednik pomogao da obezbedi većinu kako bi došao na funkciju koju trenutno obavlja i to posle više rundi glasanja.

Republikanka iz Njujorka Eliz Stefanik, takođe visoko rangirana u stranci i nekadašnji podržavalac Trampa, izjavila je da bi akcije državnog tužioca kakve se najavljuju bile "ne-američke".

Komentari dolaze svega nekoliko sati nakon što je Tramp objavio na društvenim mrežama da očekuje da će biti uhapšen sledeće nedelje, dok tužilac u Njujorku Alvin Breg razmatra optužbe u istrazi o tajnim isplatama novca ženama koje su navodno imale seksualne odnose sa Trampom, podseća AP.

Pens je istakao da je vest posebno zabrinjavajuća i da se sve dešava u "okruženju koje izgleda politički nabijeno gde su državni tužilac i drugi zvaničnici bukvalno vodili kampanju sa obećanjem da će tužiti bivšeg predsednika".

Vivek Ramasvami, još jedan od republikanaca koji je objavio svoju predsedničku kandidaturu, izjavio je da bi optužnica protiv Trampa bila nacionalna katastrofa.

"Ne-američki je da vladajuća stranka koristi političku moć da hapsi političke neistomišljenike", napisao je Ramasvami na Tviteru.

Republikanski kongresmen iz Floride Ron Desantis, mogući Trampov protivkandidat za predsedničke izbore, i nekadašnja ambasadorka u UN Niki Hejli, koja je takođe objavila kandidaturu, nisu za sada komentarisali optužbe protiv Trampa i njegovu objavu o hapšenju.

image
VV inauguration
banner