Svet

Kongresmen: Tramp će provesti ostatak života u zatvoru

Predlog Komisije Predstavničkog doma da Ministarstvo pravde pokrene krivični postupak protiv Trampa zbog navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine uzburkao je duhove
Kongresmen: Tramp će provesti ostatak života u zatvoruwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Bivši američki predsednik Donald Tramp najverovatnije će biti osuđen i provešće ostatak svog života iza rešetaka, ocenio je demokratski predstvnik iz Merilenda, Džejmi Raskin.

Raskin je bio u komitetu Predstavničkog doma koji je istraživao upad Trampovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. i Trampovu ulogu u svemu i prošle sedmice  je preporučio da se protiv bivšeg predsednika podigne optužnica, jer je učestvovao u "zaveri" da se ponište izbori 2020.

On je u podkastu "Jahu njuza" rekao da će za njega biti veliko iznenađenje ako državni tužilac Merik Garland ne podigne optužnicu protiv Trampa zbog njegove navodne uloge u nemirima, i dodao da je "apsolutno jasno" da je bivši predsednik pokušao da se umeša u izborne procedure.

"Mislim da je veoma, veoma važno da utvrdimo da se ne gone samo 'pešadinci', već i zapovednici", rekao je Raskin. "I jednostavno je pogrešno poslati stotine 'pešdinaca' u zatvor, a ne izvesti pred sud vrlo očiglednog zapovednika."

On je dodao da bi Tramp, ako bude osuđen, mogao da provede ostatak života u zatvoru, prenosi "Njuzvik".

"Postoji samo duboka krivica od samog početka u svemu što je Donald Tramp uradio. Veoma sam ozbiljan u vezi sa njegovim suočavanjem sa posledicama i plaćanjem cene svog postupka", rekao je Raskin. "Mogao bi da provede preostale dane svog mizantropskog života iza rešetaka, verovatno sa agentima Tajne službe."

Profesor prava sa Harvarda Lorens Trajb rekao je da bi Tramp trebalo da se "vadi" na ludilo, ako bude optužen za haos na Kapitolu.

"Ako je ovo 'odbrana' na predstojećem suđenju Trampu, ne zavidim advokatima koji pristanu da ga zastupaju. Bolje bi bilo da budu psihijatri stručnjaci za refleksivnu projekciju i sposobni da navedu svog klijenta da se pozove na ludilo", naveo je on na Tviteru nakon što je Tramp poručio da su "lažne optužbe pristrasnog komiteta" pokušaj da ga spreče da pobedi na izborima 2024.

image