Svet

Ruski prankeri ponovo udaraju: Šefica ECB priznala da EU sankcije ne funkcionišu

Šefica Evropske centralne banke požalila se da sankcije Zapada protiv Moskve ne funkcionišu i priznala da je Rusija u mnogo boljoj situaciji od Evrope
Ruski prankeri ponovo udaraju: Šefica ECB priznala da EU sankcije ne funkcionišu© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Ruski prankeri Vladimir Kuznjecov (Vovan) i Aleksej Stoljarov (Leksus) ubedili su šeficu Evropske centralne banke Kristin Lagard da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i od nje izvukli priznanje da EU sankcije ne funkcionišu i da je, za razliku od Rusije, ekonomska situacija u Evropi teška i biće još teža.

Šefica ECB je u razgovoru sa "Zelenskim" priznala da sankcije koje je Zapad uveo Rusiji ne funkcionišu, jer je Moskva bila dobro pripremljena. Direktorka ruske Centralne banke Elvira Nabiulina odmah je shvatila kakva je situacija i podigla je kamatne stope, što je zaustavilo inflaciju. Uradila je sjajan posao, rekla je Lagard.

Uz to, dodala je Lagard, Rusija je dobra u zaobilaženju sankcija, svoju naftu i energente prodaju drugim zemljama - Indiji, Kini, Dalekom istoku, i to im donosi novac.

Ona je priznala da je za razliku od Rusije, situacija u EU loša.

Imamo problem sa inflacijom, rekla je Lagard. To je posledica "uskih grla" posle kovida. Cene koje su porasle, prevashodno energetike, đubriva i hrane, nastavile su da rastu. Inflacija za koju smo se nadali da je prelazna, nastavila je da raste i to na višem nivou od očekivanog. Zato su centralne banke i ECB preuzele mere kako bi obuzdale inflaciju i cene. Počeli smo da dižemo kamatne stope, koje su na početku bile negativne, i sada su na dva odsto, rekla je Lagard.

Ona je priznala i da će ECB dalje podizati kamatne stope jer drugačije neće moći da "ukrote" inflaciju za koju su ovogodišnje projekcije oko sedam odsto. Na pitanje šaljivdžija da li će kamatne stope dostići četiri odsto, nije želela da odgovori ali je rekla da će "neizbežno rasti".

Na kraju sve to nije toliko bitno, najvažnije je da Ukrajina pobedi, rekla je Lagard. "Amerika je najveća sila, šalju vam najviše pomoći i sve to u cilju da pobedite".

U razgovoru sa, kako je verovala ukrajinskim predsednikom koji je bio pun komplimenata za nju ali i šala na račun ekonomske situacije u evrozoni gde će "evro zameniti drvo za potpalu", Lagard se osvrnula i na digitalni evro i priznala da bi EU mogla da koristi kriptovalutu za praćenje "terorista".

Iako se brojni Evropljani protive uvođenju "e-evra", Lagard kaže da su baš ti "različiti stavovi" lepota Evrope.

"Pitanje elektronskog evra biće razmotreno u oktobru. Ono što mogu da kažem da će digitalni evro imati 'ograničeni nivo kontrole'. Bilo je ideja da se sume do 300-400 evra ne nadgledaju, ali je to opasno budući da su teroristi pre nekoliko godina bili finansirani baš na taj način, preko tih malih uplata", rekla je ona.

Šefica ECB potvrdila je i da su u vreme kada je Petro Porošenko bio na čelu Ukrajine "neki čudni likovi" ukrali zajmove koje je davao MMF.

image