Svet

Viktor Orban, državnik koji je preporodio Mađarsku: Zapadnjačko ludilo u ratu protiv hrišćanstva

Mađarski premijer smatra da je zapadni koncept liberalne demokratije u dubokoj krizi, da se svet nalazi u fazi promene iz unipolarnog svetskog poretka, na čelu sa SAD, ka multipolarnom poretku, u kome će doći do ravnoteže između nekoliko globalnih sila, poput SAD, Rusije i Kine
Viktor Orban, državnik koji je preporodio Mađarsku: Zapadnjačko ludilo u ratu protiv hrišćanstvawww.globallookpress.com © IMAGO/Emmanuele Contini

Viktor Orban je mađarski političar koji je po dužini obavljanja funkcije predsednika vlade postao treći u mađarskoj istoriji.

Orban je jedan od osnivača stranke Fides (Alijansa mladih demokrata), koja postoji od 30. marta 1988. godine.

Godine 1990. postaje poslanik u parlamentu Mađarske i predsednik stranke Fides, koju iz liberalne pretvara u konzervativnu partiju. Paralelno s tim, dešava se i Orbanova lična transformacija: Orban u politiku ulazi kao Sorošev stipendista, da bi kasnije postao jedan od najtradicionalnijih i najkonzervativnijih evropskih političara.

Orban je nedavno Džordža Soroša proglasio za mađarskog neprijatelja "broj jedan".

Godine 2020. proterao je njegov "Otvoreni univerzitet" iz Budimpešte. Kako tvrdi Orban, cilj ove "Soroševe vojske" je da ukine sve nacionalne države u Evropi, a stanovništvo Starog kontinenta zameni migrantima.

Hristov plašt rasparčan na komade

Fides je prvi put pobedio na izborima 1998. godine, sa 42 odsto glasova birača. Sa 35 godina, Viktor Orban postaje i najmlađi evropski premijer.

Na čelu vlade Orban pokreće reforme državne administracije, reorganizuje ministarstva i obrazuje "superministarstvo ekonomije".

Mađarska je postala članica NATO-a 12. marta 1999. godine. Ostaće upamćeno da Mađarska tada nije dozvolila upotrebu svoje teritorije za napad na Srbiju.

Zbog te odluke EU je opomenula Budimpeštu da ne čini dovoljno na "proširenju mira i stabilnosti", a neke članice Unije su tražile da Mađarska bude kažnjena. Prve države koje su NATO-u ponudile svoje teritorije za napad na Jugoslaviju bile su Hrvatska i Slovenija, koje tada nisu ni bile deo Severnoatlantske alijanse.

Inače, Orban je po veroispovesti protestant (kalvinista), ali je poznat po uvažavanju drugih veroispovesti: "Kod nas u Mađarskoj katolici kažu: `Problem je što je plašt Isusa Hrista rasparčan na komade`", rekao je u jednom intervjuu.

"Mi želimo ostvarenje hrišćanskog jedinstva. Naravno, ne mislim samo na zapadno-latinsko hrišćanstvo, nego na celokupno hrišćanstvo, uključujući i pravoslavno."

Hrišćanstvo je stvorilo slobodnog čoveka i nacije

Orban ponovo ubedljivo trijumfuje na izborima 2010. godine. Većina koju je Fides osvojio obezbedila mu je u parlamentu dovoljan broj glasova za promenu ustava. Ustavnim izmenama je u mađarski ustav unet član koji afirmiše tradicionalni brak.

"Demohrišćanska politika ima svoj mandat i u vezi sa hrišćanskom kulturom", izjavio je Orban. "Hrišćanstvo je stvorilo slobodnog čoveka. Zato najpre moramo zaštititi ljudsko dostojanstvo. Hrišćanstvo je stvorilo i hrišćansku porodicu. Moramo zaštititi koncept hrišćanske porodice. Nadalje, hrišćanstvo je u ovom delu sveta stvorilo i nacije."

Drugi Orbanov mandat obeležili su oštar sukob sa Evropskom unijom i njegove izjave kojima odbacuje ideju "federalne Evrope". On se pozicionirao kao zagovornik jake nacionalne države i očuvanja tradicionalne hrišćanske kulture, koji se snažno protivi ekonomskom neoliberalizmu.

Njegove monetarne mere imaju za cilj da povećaju nezavisnost Mađarske od Evropske centralne banke (ECB) i da smanje javni dug, koji je dramatično porastao između 2009. i 2012.

Tokom drugog mandata, Orban je postao meta kritika zbog svoje ideje "iliberalne demokratije", koju njegovi oponenti, u zemlji i u inostranstvu, doživljavaju kao pokušaj "autoritarne vladavine" ili "putinizam".

Za svoju polaznu tačku Orban uzima veliku preraspodelu globalne finansijske, ekonomske, političke i vojne moći koja je postala očigledna 2008, odnosno "propast zapadnog liberalizma", a ne sumrak komunističkih režima s kraja 80-tih, kao većina istočnoevropskih političara.

Posle eskalacije migrantske krize u Evropi 2015, Orban postaje jedan od najglasnijih kritičara politike EU prema migrantima koju sprovodi tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel.

Mi smo Mađari, a ne liberalni građani sveta

U govoru koji je u januaru ove godine održao povodom Dana mađarske kulture, Orban se posebno osvrnuo na "liberalne pokušaje prekrajanja istorije", koje podržava Brisel:

"Treba li mi Mađari da kleknemo nasred fudbalskog terena? Ili da srušimo statue naših velikih predaka? Hoćemo li izbrisati našu hiljadugodišnju kulturu? Da li ćemo pustiti samozvane apatride i liberalne cenzore da napišu novu istoriju Mađara?", upitao je Orban.

"Briselske birokrate žele da nas pretvore u liberalne građane sveta", upozorio je Orban. "Međutim, uvek smo ih nadigravali. Mi smo Mađari. Nismo i nećemo biti inferiorni u odnosu na druge narode, po svojoj prirodi barem smo jednako dobri, pošteni i vredni poštovanja kao i svaki drugi narod. Sve ostalo pripada Bogu. Videćemo ko će ostati za još 200 godina, a koje će narode gospodar istorije iskoreniti", izjavio je Orban.

"Sada je na delu kulturna, štaviše, civilizacijska borba. Borba za dušu Evrope i budućnost Evrope je tu, ona se već događa", kaže Orban.

To, prema njemu, više i nije ideološko pitanje, već "pitanje života i smrti", pošto je ovo "zapadnjačko ludilo" ušlo u "otvoreni rat sa hrišćanskom i nacionalnom Evropom."

"Potrebno je da se molimo za potpuno jedinstvo hrišćana," dodao je Orban, "uključujući i pravoslavne, jer bez saradnje ne možemo očuvati hrišćanstvo u Evropi."

Odnosi sa Rusijom vitalni za Mađarsku, Srbija ključna na Balkanu

Posebno osetljivo pitanje je Orbanov odnos prema Rusiji. Tokom svog drugog mandata, Orban je postao jedan od glavnih saveznika Rusije unutar Evropske unije.

Orban danas zagovara ukidanje sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, a bio je i jedan od glavnih zagovornika izgradnje gasovoda "Južni tok", čiji je jedan krak trebalo da prolazi kroz Mađarsku.

Putem bilateralnih sporazuma sa Rusijom, Orban je obezbedio snabdevanje ruskim gasom koje ima vitalni značaj za Mađarsku, budući da zemlja većinu svojih potreba za prirodnim gasom zadovoljava uvozom iz Rusije.

Početkom 2014. godine, Orban je sa ruskim predsednikom dogovorio značajno proširenje mađarske nuklearne elektrane Pakš, što je izuzeto iz paketa evropskih sankcija protiv Rusije.

Posebna tema su odnosi Mađarske i Srbije: "Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti", izjavio je Orban. "Nema bezbednog Balkana bez Srbije."

Odnos prema Republici Srpskoj pokazuje mađarska inicijativa da ova država formira poseban fond, u iznosu od 100 miliona evra, za bespovratnu podršku malim i srednjim preduzećima u ovom entitetu.

Konačno, Orban danas zagovara stav da je zapadni koncept liberalne demokratije u dubokoj krizi, da se svet nalazi u fazi promene iz unipolarnog svetskog poretka, na čelu sa SAD, ka multipolarnom poretku, u kome će doći do ravnoteže između nekoliko globalnih sila, poput SAD, Rusije i Kine.

Mađarski premijer takođe potencira na saradnji sa zemljama BRIKS-a, posebno sa Rusijom i Kinom.

image
VV inauguration
banner