Svet

Norveški proizvođač municije: TikTok i snimci mačaka nam ometaju proizvodnju za Ukrajinu

Planirana proširenja jednog od najvećih evropskih proizvođača municije zaustavljena su zbog skladištenja snimaka plesova, "dnevnih rutina", "slatkih životinja" i "trendova"
Norveški proizvođač municije: TikTok i snimci mačaka nam ometaju proizvodnju za UkrajinuGetty © Photo by Mario Tama/Getty Images

Rukovodstvo švedske kompanije "Namo", jednog od najvećih evropskih proizvođača municije, požalilo se da im novi obližnji TikTok centar za skladištenje podataka oduzima previše električne energije i ometa ih u proizvodnji municije za Ukrajinu.

"Namo" je delimično u državnom vlasništvu, a planirana proširenja trenutno su zaustavljena zbog nedostatka električne energije, koji je, pak, posledica izgradnje novog TikTok data centra, naveo je izvršni direktor te kompanije Morten Brantceg.

"Zabrinuti smo jer vidimo da je skladištenje snimaka mačaka ugrozilo naš budući rast", rekao je Brantceg za "Fajnenšal tajms".

On je istakao da je potražnja za artiljerijskim granatama 15 puta veća od uobičajene.  

"Evropska industrija municije treba da uloži dve milijarde evra u nove fabrike kako bi održala korak sa potrebama Ukrajine", naveo je Brantceg.

Ukrajina, kako podseća "Gardijan", prema procenama ispaljuje i do 7.000 artiljerijskih granata dnevno i trenutno se suočava se sa nestašicom.

Lideri Evropske unije najavili su program nadoknade iz fonda od milijardu evra državama koje Ukrajini obezbeđuju municiju, pri čemu će izdvojiti dodatnih milijardu evra za proizvodnju municije za države članice.

image