Svet

"Špigl": Slovačka vlada šalje MiG-ove u Ukrajinu bez odobrenja parlamenta, opozicija podnela tužbu

Najveća slovačka opoziciona stranka smatra najnoviju pomoć u oružju Ukrajini kršenjem Ustava
"Špigl": Slovačka vlada šalje MiG-ove u Ukrajinu bez odobrenja parlamenta, opozicija podnela tužbuwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Najveća opoziciona partija Smer — socijaldemokratija u Slovačkoj podnela je tužbu protiv vladajuće većine, jer šalje sovjetske borbene avione u Ukrajinu bez odobrenja parlamenta, piše "Špigl".

Lider partije Robert Fico, koji se i ranije protivio slanju vojne pomoći Ukrajini, najnoviju pošiljku vidi kao kršenje Ustava.

Njegova partija podnela je krivičnu prijavu zbog primopredaje borbenih aviona navodeći da je ova isporuka predstavlja zloupotrebu službenog položaja i sabotažu Ustava.

Ministar odbrane Jaroslav Nad i premijer Heger prvobitno su najavili da neće odlučivati bez glasanja u parlamentu. Vlada je mogla da postigne prostu većinu za isporuku aviona uz podršku dela opozicije. Međutim, za odluku bi joj bila potrebna takozvana ustavna većina, što je tri petine glasova u Slovačkoj.

Podsetimo, konzervativna vlada premijera Eduarda Hegera odlučila je 17. marta da preda Ukrajini 13 sovjetskih aviona MiG-29. U Ukrajinu su 23. marta prva četiri od ovih aviona dovezli ukrajinski piloti. 

"Umesto donošenja zakona, potpisan je bilateralni sporazum sa ukrajinskom vladom", rekao je tim povodom ministar odbrane Nad i dodao da kabinet to može učiniti i bez parlamenta. 

Primopredaja preostalih borbenih aviona trebalo bi da se obavi u narednim nedeljama i neće biti unapred najavljena. 

Tri od 13 MiG-ova nisu u funkciji i namenjeni su samo za rezervne delove. 

Osim aviona, Slovačka planira da isporuči i druge rezervne delove, deo PVO sistema "kub" i municiju.

image