Svet

Kijev traži hitan sastanak Saveta bezbednosti zbog razmeštanja nuklearnog oružja u Belorusiji

Najnovije najave Moskve podrivaju temelje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, saopštilo ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova
Kijev traži hitan sastanak Saveta bezbednosti zbog razmeštanja nuklearnog oružja u Belorusiji© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Ukrajina zahteva da odmah bude sazvano vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) u vezi sa najavama Rusije o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ocenjuje se da najnovije izjave Moskve o njenoj nameri da razmesti taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije podrivaju temelje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, arhitekturu nuklearnog razoružanja i sistem međunarodne bezbednosti u celini.

Napominje se da će namera da nuklearno oružje bude raspoređeno na teritoriji Belorusije, suprotno njenim obavezama iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, dodatno pretvoriti tu zemlju u "taoca Kremlja" i imati pogubne posledice po njenu budućnost.

Borelj: EU spremna da odgovori novim sankcijama

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je danas da bi, ako Belorusija prihvati rusko nuklearno oružje, to značilo neodgovornu eskalaciju i pretnju evropskoj bezbednosti.

"Belorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor", napisao je on na Tviteru.

Prema Boreljovim rečima, EU je spremna da odgovori novim sankcijama.

Putin najavio izgradnju skladišnog objekta do 1. jula

Vladimir Putin ranije je saopštio da su Moskva i Minsk prethodno dogovorili da Rusija postavi taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

On je naveo da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula, prenele su RIA Novosti.

Predsednik Rusije je istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START.

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da će snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom.

Putin je istovremeno napomenuo da je Belorusija dugo tražila da na njenoj teritoriji bude raspoređeno rusko nuklearno oružje.

image